Nieuwe Russische regering bekend, veel ministers blijven zitten

Een week nadat de Russische president Vladimir Poetin hervormingen aankondigde, is de nieuwe regering bekend. Onder meer ministers Lavrov en Sjojgoe behouden hun functie.
De Russische president Vladimir Poetin (rechts) ontmoette met de nieuwe premier Michaïl Vladimirovitsj Misjoestin de nieuwe kabinetsleden.
De Russische president Vladimir Poetin (rechts) ontmoette met de nieuwe premier Michaïl Vladimirovitsj Misjoestin de nieuwe kabinetsleden. Foto Alexey Nikolski/AFP

Het nieuwe Russische kabinet bestaat overwegend uit bekende gezichten. President Poetin stemde dinsdag in met de nieuwe regering, meldt het Kremlin, nog geen week nadat hij bekendmaakte dat het politiek bestel van het land wordt opgeschud. Dat schrijft het Russische persbureau Interfax.

Zo is Sergej Lavrov opnieuw minister van Buitenlandse Zaken en houdt Sergej Sjojgoe zijn functie bij het ministerie van Defensie. Ook de ministers van Landbouw, Financiën en Energie blijven op hun post.

Andrej Beloesov, een economisch adviseur van Poetin sinds 2013, wordt vicepremier. De voormalig gouverneur van de regio Perm, Maxim Resjetnikov, wordt de nieuwe minister van Economie. De vervanging van voormalig premier Dmitri Medvedev was eerder al goedgekeurd door de Doema: Michaïl Misjoestin, die een lange carrière heeft als ambtenaar.

Lees ook: Met ‘revolutie’ lijkt Poetin de weg te plaveien naar macht voor het leven

Medvedev zei zelf besloten te hebben om op te stappen. Dat deed hij na Poetins jaarlijkse toespraak voor het parlement, waarin de president ingrijpende hervormingen aankondigde. Hij wil dat Rusland niet langer een presidentieel stelsel heeft, maar dat er een grotere rol komt voor de Doema, het parlement. Voor die veranderingen heeft Poetin volgens Medvedev tijd en ruimte nodig, die hij de president met zijn vertrek wilde geven.

Kremlin-watchers wijzen erop dat Poetin na 2024 niet meer herkozen mag worden als president. In het nieuwe stelsel zou hij mogelijk wel een andere machtige positie kunnen kiezen.