‘Nieuwe leider Islamitische Staat heet Al-Salbi’

De opvolger van Abu Bakr al-Baghdadi is volgens de Britse krant The Guardian een medeoprichter van IS.
Militairen van het Iraakse leger vieren in 2016 de inname van een dorp buiten Mosul met een buitgemaakte IS-vlag.
Militairen van het Iraakse leger vieren in 2016 de inname van een dorp buiten Mosul met een buitgemaakte IS-vlag. Foto Hadi Mizban/AP

De nieuwe leider van Islamitische Staat heet Amir Mohammed al-Salbi. Dat schrijft The Guardian op basis van bronnen bij twee inlichtingendiensten. De Britse krant meldt dat de nieuwe leider, die voluit Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi heet, een van de medeoprichters is van IS. De vorige leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kwam in oktober vorig jaar om het leven bij een aanval op zijn schuilplaats door Amerikaanse elitetroepen.

Lees ook: IS bevestigt dood Al-Baghdadi, stelt opvolger aan

Na de dood van al-Baghdadi kwam via het persagentschap van IS naar buiten dat de nieuwe leider Abu Ibrahim al-Hachimi al-Qurachi heette. Dit zou een alias van al-Salbi zijn geweest, schrijft The Guardian op basis van de inlichtingendiensten die dankzij spionnen in de afgelopen drie maanden een duidelijker beeld wisten te schetsen van de nieuwe leider. Al-Salbi zou kort na de dood van Al-Baghdadi benoemd zijn.

Al-Salbi zou Al-Baghdadi in de Camp Bucca-gevangenis in Zuid-Irak hebben leren kennen, waar beiden werden vastgehouden door Amerikaanse troepen. Hij zou carrière hebben gemaakt binnen de gelederen van IS dankzij zijn achtergrond als islamgeleerde. Ook zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de collectieve moord op jezidi’s in 2014. Duizenden mannen werden toen vermoord door IS-strijders, vrouwen werden verhandeld als seksslavinnen.

Inlichtingendiensten zouden onder anderen in Turkije jacht maken op Al-Salbi en zijn familie. Al-Salbi zelf zit vermoedelijk in de steden rondom de Iraakse stad Mosul.