Luchtvaart

Air France-KLM zou interesse hebben in bijna helft aandelen Malaysia Airlines

Malaysia-toestellen op de luchthaven van Kuala Lumpur.
Malaysia-toestellen op de luchthaven van Kuala Lumpur. Foto Ahmad Yusni/EPA

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zou interesse hebben in 49 procent van de aandelen van Malaysia Airlines. Ook Japan Airlines zou interesse hebben, maar dan in een kleiner deel: een kwart van de aandelen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Naast Air France-KLM en de Japanners zouden ook Air Asia en Malindo Air, de Maleisische tak van het Indonesische Lion Air, interesse hebben in het noodlijdende Malaysia.

De Maleisische luchtvaartmaatschappij worstelt sinds de mysterieuze verdwijning van vlucht MH370 in maart 2014 en het neerhalen van de MH17 in juli van datzelfde jaar boven Oost-Oekraïne met haar voortbestaan. De regering van Maleisië zoekt sindsdien naar strategische partners voor de luchtvaartmaatschappij.

Premier Mahathir Mohamad van Maleisië zei dat maandag vijf voorstellen waren ontvangen als onderdeel van een evaluatie die vorig jaar begon, maar weigerde de namen van de geïnteresseerden te noemen. Volgens een bron van Reuters hebben de biedingen van buitenlandse geïnteresseerden een strategische achtergrond; ze zien kansen om geld te verdienen aan de ligging van Maleisië voor hun operaties. De mogelijke geïnteresseerden weigeren commentaar.