Justitie pakt 261 miljoen euro af van criminelen

Het bedrag is 90 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het gaat onder andere om in beslag genomen kapitaal en opbrengsten uit de verkoop van in beslag genomen dure spullen.
Producten van designermerken bij het veilinghuis van justitie.
Producten van designermerken bij het veilinghuis van justitie. Foto Sander Koning/ANP

Justitie heeft vorig jaar 261 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat is 90 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Naast ingenomen kapitaal gaat het om de opbrengsten uit de verkoop van in beslag genomen designerkleding, boten en andere dure spullen.

De stijging is voornamelijk te danken aan de 183 miljoen euro die het Zweedse telecombedrijf Telia aan justitie betaalde in een omvangrijke fraudezaak. De opbrengsten uit de veiling van in beslag genomen designerkleding vormen met 230.000 euro slechts een klein deel van het gehele bedrag.

Het totaal afgepakte bedrag van criminelen is volgens het OM groter dan de genoemde 261 miljoen euro. Honderden miljoenen euro’s zijn ook uitbetaald aan slachtoffers van de criminelen, waaronder bijvoorbeeld de Belastingdienst. Daarnaast komt een deel van het geld terecht bij justitie in andere landen, die beslag legden op het eigendom van criminelen.

De ingenomen 261 miljoen euro komt ten goede aan de Nederlandse schatkist.

Twitter avatar FP_OM Functioneel Parket @Het_OM⁩, ⁦@Politie⁩, ⁦@FIOD⁩ en andere partners hebben nieuwe koers ingezet om het verstoren en afpakken van criminele geldstromen te verbreden: ‘We zijn er nog niet maar we zijn op weg’. In 2019 is 261 miljoen #afgepakt van criminelen https://t.co/GXqtmWVZ1V https://t.co/Zh7yavL8RX