Justitie

OM: vader in zaak-Ruinerwold naar Pieter Baan Centrum

De vader van het gezin dat jaren opgesloten heeft gezeten in een boerderij bij Ruinerwold moet voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat wil het Openbaar Ministerie, bleek dinsdag in Assen tijdens de eerste proformazitting in de geruchtmakende zaak. Tijdens de zitting zijn allerlei nieuwe details over de zaak naar buiten gekomen. Grote vraag was vooral in hoeverre vader Gerrit Jan van D., die verdacht wordt van witwassen, seksueel misbruik en vrijheidsberoving, aanspreekbaar is. Het OM heeft hem nog niet verhoord, zo bleek. Van D. is jaren geleden getroffen door een hersenbloeding en verblijft in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Communiceren met hem is moeilijk, zei zijn advocaat Robert Snorn. Die dringt daarom aan op neurologisch onderzoek. (NRC)