Jehovah’s Getuigen NL probeert publicatie misbruikonderzoek tegen te houden

Kort geding In opdracht van het kabinet deed Universiteit Utrecht onderzoek naar misbruik onder Jehovah’s Getuigen. Het rapport komt donderdag uit.
Een congres van Jehovah's Getuigen in de Jaarbeurs in Utrecht.
Een congres van Jehovah's Getuigen in de Jaarbeurs in Utrecht. Foto Maarten Hartman

Jehovah’s Getuigen Nederland probeert met een kort geding de publicatie te voorkomen van een rapport over misbruik binnen de eigen gemeenschap. Dat bevestigt de Universiteit Utrecht, dat het onderzoek heeft gedaan, na berichtgeving van Het Parool. Het kort geding dient woensdag.

Eerder spoorde het bestuur van de Nederlandse afdeling van Jehovah’s Getuigen zijn leden nog aan medewerking te verlenen aan de onderzoekers van de universiteit. Waarom de geloofsgemeenschap de openbaarmaking nu wil tegenhouden, is niet duidelijk. Jehovah’s Getuigen Nederland heeft dinsdagmiddag schriftelijk aan NRC laten weten „niet op de zaken vooruit” te willen lopen. „Maar wij zullen er later beslist op terugkomen.”

Het rapport zou donderdag verschijnen.

Academici van Universiteit Utrecht voeren het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen kwam in 2017 aan het licht na publicaties in dagblad Trouw. Daaruit bleek dat gevallen van misbruik worden behandeld in een intern rechtssysteem. Veel zaken zouden daardoor achtergehouden worden voor politie en justitie.

Jehovah’s Getuigen

Jehovah’s Getuigen zijn een christelijke gemeenschap en geloven in God en de Bijbel - al is de Bijbel bij hen niet hetzelfde als bij katholieken of protestanten. De Jehova’s hanteren een eigen vertaling. De bekende vertalingen zijn volgens hen beïnvloed door heidense filosofieën.

In Nederland telt het kerkgenootschap, die eind negentiende eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan, 30.000 leden. Wereldwijd zijn dat er volgens eigen tellingen 8,4 miljoen. De gemeenschap probeert actief anderen te bekeren en doet dat bijvoorbeeld door van deur tot deur te gaan.

Dit bericht is op dinsdag 21 januari om 17.03 uur geactualiseerd, om een reactie van Jehova’s Getuigen Nederland op te nemen.