‘Geld Angolese presidentsdochter Dos Santos in beheer bij Nederlandse bv’s’

Het zou gaan om honderden miljoenen euro’s, die Dos Santos mogelijk aan de Angolese staatskas heeft onttrokken.
Presidentsdochter Isabel dos Santos bij een toespraak in 2018.
Presidentsdochter Isabel dos Santos bij een toespraak in 2018. Foto Miguel Riopa/AFP

De dochter van de voormalige president van Angola Isabel dos Santos heeft via Nederlandse brievenbusmaatschappijen honderden miljoenen euro’s aan omstreden bezittingen in beheer. Dat melden Trouw en Het Financieele Dagblad dinsdag in de nieuwste publicatie van de zogeheten Luanda Leaks. Angola verdenkt Dos Santos ervan via deze vennootschappen zeker 1,1 miljard euro te hebben onttrokken aan de Angolese staatskas.

Het zou gaan om zeker negen Nederlandse vennootschappen waarmee de van corruptie beschuldigde presidentsdochter grote belangen in olie, telecom en diamanten beheert. Trouw meldt dat de Nederlandsche Bank al in 2012 twijfels had bij deze constructies. De bedrijven wisten zich volgens het dagblad vervolgens aan het toezicht te onttrekken en zouden nog altijd actief zijn.

Schatkist van Angola

Dos Santos en haar man zouden de Nederlandse bv’s gebruiken om grote investeringen en overnames te doen op rekening van de schatkist van Angola. De onthullingen van Trouw en Financieele Dagblad zijn onderdeel van de Luanda Leaks, vernoemd naar de Angolese hoofdstad. Via het internationale journalistenconsortium kregen de dagbladen inzage in de gelekte financiële administratie van Isabel dos Santos (46), met een geschat vermogen van 2 miljard euro de rijkste vrouw van Afrika.

In december liet een lokale rechtbank in Angola vanwege de corruptiebeschuldigingen al beslag leggen op een aantal van Dos Santos’ belangen in Angolese bedrijven. Ook werden haar bankrekeningen in Angola bevroren.

De vader van Dos Santos trad in 2017 af als president na gezondheidsklachten. Eerder sprak ze de ambitie uit zich bij de volgende verkiezingen in Angola verkiesbaar te stellen. De afgelopen dagen reageerde ze via Twitter op de aantijgingen van het internationale journalistenconsortium. Ze ontkent dat ze onwetmatig heeft gehandeld. „Ik zet bedrijven op, ik investeer en ik creëer banen. Dit is waar mijn geld vandaan komt:BUSINESSES.” Het is onduidelijk waar ze nu verblijft.

Mensenrechtenschendingen

Maandag meldden Trouw en Het Financieele Dagblad dat baggerbedrijf Van Oord, ING Bank en verzekeraar Atradius meewerkten aan een omstreden project in Angola van Dos Santos waarbij mogelijk sprake was van corruptie en mensenrechtenschendingen. Het plan was een aantal eilanden van de kust aan elkaar te schakelen om ruimte te maken voor een boulevard. Hiervoor moesten ruim drieduizend gezinnen plaats maken. Ook zou Urbinveste, een bedrijf van Dos Santos, voor het project omgerekend 170 miljoen euro in rekening hebben gebracht bij de Angolese staat terwijl niet duidelijk was waarvoor.

Twitter avatar isabelaangola Isabel Dos Santos This 👇🏽👇🏽👇🏽is what I do ! I build companies and enterprises, I invest and create jobs. This where my wealth comes from : BUSINESSES, please watch this video- building Candando my supermarket: https://t.co/ty4HyPbKPp
Lees ook: Hoe Isabel Dos Santos de rijkste vrouw van Afrika werd