In beeld

Midden-Amerikaanse migranten waden grensrivier Mexico over

Honderden migranten uit Midden-Amerika zijn maandag een grensrivier tussen Guatemala en Mexico overgestoken. Ze hopen de Verenigde Staten te bereiken, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat dit ze gaat lukken.
Een migrant met een Hondurese vlag staat zaterdag op de oever van de rivier de Suchiate, die Mexico en Guatemala van elkaar scheidt.
Foto Johan Ordóñez/AFP
De Midden-Amerikaanse migranten die nu onderweg zijn komen vooral uit Honduras. Dat land wordt, net als veel andere landen in de regio, geteisterd door bendegeweld en een hoge werkloosheid.
Foto Johan Ordóñez/AFP
Een migrantenkaravaan van duizenden mensen is sinds vorige week vanuit Midden-Amerika onderweg naar de Verenigde Staten. Hun beoogde pad loopt door Mexico, dat er veel aan doet hen de VS niet te laten bereiken.
Foto Ulises Andrade/EPA
Ongeveer vijfhonderd migranten waadden maandag door de grensrivier de Suchiate. Ze mochten de grens niet op officiële wijze oversteken via een brug, dus kozen ze ervoor Mexico illegaal te betreden.
Foto Carlos Alonzo/AFP
Een migrant houdt een meisje vast in de buurt van de rivier. Op de achtergrond zijn agenten van de Mexicaanse oproerpolitie zichtbaar, die uitrukten om de migranten tegen te houden die de rivier overstaken.
Foto Isaac Guzman/AFP
Volgens een bron van persbureau Reuters raakten tijdens het tumult meerdere moeders gescheiden van hun kinderen. De Mexicaanse autoriteiten ontkennen dat.
Foto Esteban Biba/EPA
De Mexicaanse autoriteiten treden hard op tegen migranten. Dat is het gevolg van een vorig jaar gemaakte afspraak tussen president Andrés Manuel López Obrador en zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Die beloofde geen importheffingen in te voeren als Mexico migranten zou weghouden bij de Amerikaanse grens.
Foto Johan Ordóñez/AFP
De Mexicaanse Nationale Garde tackelt een migrant die de grens probeert over te steken.
Foto Isaac Guzman/AFP
De Mexicaanse ordetroepen zetten traangas in om de migranten tegen te houden, terwijl deze op hun beurt de Gardisten met stenen bekogelden. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zijn vijf leden van de ordetroepen gewond geraakt.
Foto Johan Ordóñez/AFP
Volgens de Mexicaanse immigratiedienst zijn er bij elkaar ruim vierhonderd arrestaties verricht. De gedetineerde migranten worden naar opvangcentra gebracht en uiteindelijk teruggestuurd naar hun land van herkomst.
Foto Jose Torres/Reuters
Voor veel migranten bij de Suchiate-rivier was het maandag nog onduidelijk of hun oversteek zou gaan lukken. "We zitten in niemandsland", zei een van hen tegen persbureau AP. Ordetroepen versperden op de Mexicaanse oever de doorgang. "Ze willen ons verdrijven. Er is geen hoop meer om verder te komen."
Foto Johan Ordóñez/AFP
Migranten wachten maandag voor ze de Suchiate over kunnen steken. Eind 2018 kwamen meerdere karavanen met tienduizenden migranten aan bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. Sinds de deal tussen Trump en Obrador hebben geen karavanen van dergelijke omvang de grens met de VS meer bereikt.
Foto Esteban Biba/EPA
Een migrant houdt vlak bij de Guatemalteeks-Mexicaanse grens een kind vast. Volgens persbureau AP is er geen humanitaire hulp beschikbaar voor de migranten bij de grens..
Foto Jose Cabezas/Reuters
Deze migranten steken de rivier terug over naar Guatemala, nadat ze niet geslaagd zijn de Mexicaanse grensplaats Ciudad Hidalgo binnen te komen. Volgens president López Obrador was het politieoptreden tegen de migranten bedoeld om hen "te beschermen".
Foto Johan Ordóñez/AFP