Betere behandeling

‘Overlevingskans bij kanker sterk gestegen’

Kankerregistratie De overlevingskans bij kanker neemt dankzij steeds betere diagnostiek en behandelingen bijna 1 procentpunt per jaar toe.

De kans dat een kankerpatiënt in Nederland vijf jaar na de eerste diagnose nog leeft, is sinds 1990 ongeveer anderhalf keer zo groot geworden. De gemiddelde overlevingskans lag in 2018 op 65 procent. De overlevingskans stijgt dankzij steeds betere diagnostiek en behandelingen bijna 1 procentpunt per jaar. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van de Nederlandse Kankerregistratie.

De overlevingskans verschilt sterk bij de verschillende soorten kanker. Waar 94 procent van de mensen met een plaveiselcelcarcinoom (een vorm van huidkanker) vijf jaar na de eerste diagnose nog leeft, is de overlevingskans bij alvleesklierkanker slechts 5 procent. Ook verschilt de vooruitgang sterk. Bij prostaatkanker is de overlevingskans sinds 1990 met 27 procentpunt toegenomen, terwijl deze bij maagkanker slechts 2 procentpunt toenam en bij blaaskanker zelfs 1 procentpunt afnam.

De relatief beperkte vooruitgang bij sommige soorten kanker is volgens het IKNL te wijten aan de aard van de ziekte. Maagkanker is bij de diagnose bijvoorbeeld vaak al uitgezaaid, waardoor de prognose meteen slecht is. Ook bij zeldzame vormen van kanker is minder vooruitgang te zien.

Een van de meest voorkomende kankersoorten is longkanker. Jaarlijks sterven meer dan 10.000 mensen in Nederland aan deze ziekte, onder meer omdat de vorm van kanker in de helft van de gevallen pas wordt ontdekt als er uitzaaiingen elders zijn en een operatie vaak niet meer mogelijk is. De ‘vijfjaars’-overlevingskans ligt inmiddels op 20 procent.

Bij baarmoederhalskanker is de overlevingskans na vijf jaar met drie procentpunt toegenomen naar 79 procent. Jaarlijks sterven zo’n tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Om de ziekte te detecteren, worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud elke vijf jaar gevraagd een uitstrijkje te maken. Maandag bleek dat die oproep vaak wordt genegeerd. (NRC)