Arrestatie Rosmalen draait uit op schietpartij, verdachte ernstig gewond

De 27-jarige Joey D. werd eerder op dinsdag veroordeeld voor de moord op zijn oom. Hij schoot op agenten en weigerde zich urenlang over te geven.
De politie heeft het huis omsingeld met een zwaarbewapend arrestatieteam.
De politie heeft het huis omsingeld met een zwaarbewapend arrestatieteam. Foto Bart Meesters/ANP

Een arrestatie in Rosmalen is dinsdag uitgelopen op een schietpartij. Toen de agenten rond 15.00 uur een man wilden meenemen uit zijn appartement aan de Schoolstraat, werden zij volgens de politie door hem onder vuur genomen. Vervolgens is er ook door de politie geschoten. Na een urenlange omsingeling van de woning is de verdachte alsnog per ambulance afgevoerd nadat hij zichzelf had verwond. De man, die in bezit zou zijn geweest van een automatisch vuurwapen, is daarbij ernstig gewond geraakt.

Het gaat om de 27-jarige Joey D., zo zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers tegen persbureau ANP. D. ontkende tijdens de omsingeling per telefoon aan Kuijpers dat hij had geschoten. De man werd eerder op dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar en zes maanden voor het doodschieten van zijn oom Martie Heesbeen (49) op 2 december 2014. In november 2016 werd hij nog vrijgesproken door de rechtbank vanwege een gebrek aan bewijs.

Bij de woning waren dinsdagmiddag zowel een arrestatieteam als onderhandelaars van de politie aanwezig. Zij probeerden lange tijd de verdachte met een megafoon te overtuigen om zich over te geven. Het gebied rond de woning is urenlang afgezet en een groep omstanders werd op afstand gehouden. Ook zijn er enkele buurtgenoten uit voorzorg uit hun woning gehaald en werd een aantal kinderen uit een opvang elders opgevangen. Kuijpers liet tijdens de omsingeling aan persbureau ANP weten dat hij hoopte dat zijn cliënt „snel met zijn handen omhoog naar buiten komt”.

Correctie (22 januari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Joey D. heeft geschoten op agenten. In dit stadium is dat te stellig geformuleerd: hij wordt daar door de politie van verdacht. De zin is aangepast.