100.000 bezoekers voor ‘Design van het Derde Rijk’

Bezoekersrecord Nooit eerder trok een expositie van het Design Museum in Den Bosch zo veel bezoekers. Wat is de verklaring?

Bezoekers van de expositie ‘Design van het Derde Rijk’ in het Design Museum in Den Bosch.
Bezoekers van de expositie ‘Design van het Derde Rijk’ in het Design Museum in Den Bosch. Foto Merlin Daleman

Vóór de opening werd de tentoonstelling Design van het Derde Rijk als „raar en onsmakelijk” weggezet. Deze woensdag verwelkomt het Design Museum Den Bosch vier maanden na de opening de 100.000ste bezoeker.

Nooit in de bijna vijftigjarige geschiedenis van het museum trok een expositie zo veel bezoekers. De eerste maanden was het museum dagelijks zelfs uitverkocht, ondanks vervroegde openingstijden in de weekeinden.

De grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding van de kwaadaardige nazi-ideologie sluit aan bij de huidige tijd. Zo verklaart directeur Timo de Rijk het grote succes van zijn expositie. „Het gemarchandeer met feiten om grote groepen in onze samenleving te beïnvloeden, sommige machthebbers maken nu gebruik van dezelfde processen als de nazi’s.”

Informatiebehoefte

Zijn museum voorziet in een informatiebehoefte, zegt De Rijk. „Hoeveel boeken, films en presentaties over de Tweede Wereldoorlog zijn er niet? De meeste daarvan vertellen het verhaal van de slachtoffers. En terecht. Maar dat perspectief draagt niet per definitie bij aan het begrip hoe het zover heeft kunnen komen.”

Vóór de opening klonk er kritiek. Onder meer van Ruben Vis van Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Op de site van het genootschap schreef hij in augustus: „Is het niet raar en onsmakelijk om de kwaliteit van nazidesign te exposeren?” Op de vraag of hij de expositie heeft bezocht en zijn mening heeft bijgesteld, wil Vis niet reageren.

De Rijk zegt dat de kritiek na de opening is verstomd. „Op zaal is het doorgaans muisstil. Maar al op de trappen naar buiten zie je dat bezoekers met elkaar in discussie gaan.”

Wegens de grote toeloop is Design van het Derde Rijk onlangs verlengd tot 1 maart.

Correctie (21 januari 2020): in een eerdere versie stond in de tekst en in het fotobijschrift dat de tentoonstelling in Breda is. Dat is onjuist en aangepast. De expositie is in Den Bosch.