10 films die je niet mag missen op het IFFR

IFFR, de tips Van Adam Sandler als juwelier met gokschulden, tot Robert Pattinson als vuurtorenwachter die doordraait, het International Film Festival Rotterdam heeft weer een rijk aanbod.

Uncut Gems zal alleen tijdens IFFR op groot doek te zien zijn.
Uncut Gems zal alleen tijdens IFFR op groot doek te zien zijn. Foto Julieta Cervantes

Uncut Gems

In de nieuwe film van broers Josh en Benny Safdie speelt Adam Sandler een juwelier in het Diamond District van New York met gokschulden. De film zal alleen op IFFR op groot doek te zien, omdat de film in Nederland direct naar Netflix gaat en de bioscoop zal overslaan.

Parasite

De gevierde Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, een goede bekende van IFFR, komt naar Rotterdam voor een masterclass. Ook zal op het festival een speciale versie in zwart-wit te zien zijn van zijn wereldwijde succesfilm Parasite.

The Lighthouse

Willem Dafoe en Robert Pattinson spelen de hoofdrollen in de tweede film van regisseur Robert Eggers, die opviel met zijn innovatieve horrorfilm The Witch. Twee vuurtorenwachters verliezen in een onherbergzame omgeving langzaam hun verstand.

Atlantique

Veelgeprezen debuutfilm van Mati Diop combineert sociale kritiek met magisch realisme. In een buitenwijk van Dakar wordt Ada gemangeld tussen haar verloofde Omar en haar geliefde Souleiman, die naar Spanje vertrekt om een beter leven te vinden.

The Whistlers

Corneliu Porumboiu bouwt verder aan zijn snel groeiende, imposante oeuvre. In The Whistlers waagt hij zich aan een misdaadverhaal met trekken van film noir, dat zich afspeelt op het Canarische eiland La Gomera.

Crash

De controversiële klassieker van David Cronenberg uit 1996 krijgt op IFFR live muzikale begeleiding van het Rotterdams Philarmonisch Orkest. De muziek bij de film over perverse lust en de glamour van auto-ongevallen is van de Canadese componist Howard Shore.

Un Fils

Tunesisch familiedrama komt op scherp te staan als het zoontje van Fares en Meriem per ongeluk geraakt wordt door een rondvliegende kogel bij een vuurgevecht tussen islamitische strijders. Sterke debuutfilm van regisseur Mehdi M. Barsaoui.

Little Women

De al veelbesproken tweede regie van actrice Greta Gerwig is een nieuwe verfilming van een geliefde Amerikaanse romanklassieker van Louisa May Alcott. Jonge vrouwen vechten midden negentiende eeuw voor een toekomst die niet al voor ze is vastgelegd.

Vitalina Varela

Pedro Costa is een Portugese regisseur, die al vele jaren een warme band heeft met IFFR. In zijn nieuwe film volgt hij een Kaapverdische vrouw uit een armlastige migrantengemeenschap, die min of meer zichzelf speelt. De film draagt haar eigen naam als titel.

Les misérables

Energieke film van Ladj Ly richt de blik op discriminatie en politiegeweld in een multiculturele wijk van Parijs. Politieman Stéphane is nieuw in de wijk en ziet zijn collega’s steeds een stap verder gaan om hun macht en gezag op straat te laten gelden.