Zware criminelen naar nieuwe beveiligde gevangenisafdeling

Waar de nieuwe beveiligde afdeling komt, maakt het ministerie niet bekend. Op de afdeling komt ruimte voor twaalf gedetineerden.
De gevangenis in Dordrecht waar een aantal gedetineerden een levenslange straf uitzit.
De gevangenis in Dordrecht waar een aantal gedetineerden een levenslange straf uitzit. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een aantal zware criminelen wordt vanaf 1 maart ondergebracht in een nieuwe beveiligde gevangenisafdeling. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag na berichtgeving in De Telegraaf. Waar de afdeling komt en hoeveel gedetineerden worden overgeplaatst, maakt het ministerie niet bekend.

Het gaat om gedetineerden bij wie de kans groot is dat ze ook binnen de gevangenis doorgaan met crimineel gedrag. Deze gedetineerden hebben volgens het ministerie meer beveiliging nodig dan die een reguliere afdeling biedt, maar hoeven niet te worden overgebracht naar de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught. Het gaat dus om een nieuw soort tussenvorm, zegt een woordvoerder. Op de afdeling komen twaalf plekken.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) bedankte op Twitter het personeel van de penitentiaire inrichting (PI) Zutphen voor het „alert optreden” tijdens de georganiseerde uitbraakpoging zondag. „Als de criminaliteit verhardt, vraagt dat ook aan onze kant extra maatregelen”, schrijft de minister. „Onze rechtsstaat is geen rustig bezit.” Volgens het ministerie is de komst van de nieuwe afdeling geen direct gevolg van de uitbraakpoging afgelopen weekend. Er werd al langer over gesproken.

Na de uitbraakpoging werd de bekende drugscrimineel Omar L., die in Zutphen was gedetineerd, overgeplaatst naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Dat liet zijn advocaat zondag op Twitter weten. De politie heeft vier personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid.