Zeker tien doden bij instorten tribune Ethiopische stad Gondar

Duizenden mensen kwamen op de viering van het orthodoxe feest Timkat af. Vermoedelijk stonden te veel mensen op de houten stellage.
De houten stellage was volgens een veiligheidsfunctionaris door 'professionals' in elkaar gezet.
De houten stellage was volgens een veiligheidsfunctionaris door 'professionals' in elkaar gezet. Foto Eduardo Soteras/AFP

In de Ethiopische stad Gondar zijn maandag zeker tien doden gevallen toen een tribune bij de viering van een orthodox-christelijk feest instortte. Ook raakten meer dan honderd mensen gewond. Zij hebben onder meer botbreuken en inwendige bloedingen. Dat meldt persbureau AFP op basis van medische bronnen.

Twitter avatar nickeperry Nick Perry #BREAKING: At least 10 people were killed and more than 100 injured on Monday when a wooden spectator stand collapsed during the Orthodox Christian celebration of epiphany in the Ethiopian city of Gondar, doctors told @AFP #Ethiopia #Timkat

Volgens een veiligheidsfunctionaris van Gondar was de houten stellage betrouwbaar en door ‘professionals’ gebouwd, maar klommen te veel jongeren op de tribune waardoor deze overbelast werd. Volgens de Franse krant Ouest France bevonden zich honderden mensen op de stellage toen deze instortte.

Het incident vond plaats tijdens de viering van Timkat, een feest waarbij de doop van Jezus in de Jordaan wordt herdacht. Tijdens dit dagenlange feest komen Ethiopiërs samen om te bidden, liederen te zingen en andere rituelen uit te voeren. De traditie staat sinds vorig jaar op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Foto’s van de viering van Timkat in Gondar vóór het ongeluk.