Thuiskok.

Warme herinneringen

Het was een groot magazijn in Utrecht weet ik nog, waar mijn ouders naartoe gingen voor Marokkaanse producten, zo eind jaren zeventig. Ik was nog maar jong, maar herinner me de grote, donkere ruimte, de juten zakken vol amandelen en andere soorten noten, de flessen olijfolie, de saffraan, de specerijen en bakken vol olijven. Allemaal producten waar mijn moeder mee kookte en die je nergens anders kon krijgen.

Ik zag het zo weer voor me toen ik de inleiding las van Georgina Haydens Cyprus, ‘familierecepten uit een eilandkeuken’. De Grieks-Cypriotische Hayden groeide op in Londen waar haar grootouders van vaderskant een Cypriotische taverne runden en haar opa en oma van moederskant een van de eerste Cypriotische supermarkten en delicatessenzaken van Noord-Londen openden.

Ook zij verkochten alles uit zakken en tonnen en mensen kwamen van heinde en verre voor de traditionele ingrediënten die ze importeerden, zo schrijft Hayden: ‘Gepekelde halloumi, dozen gezouten kabeljauw, vers brood en planken vol baklava, galatoboureko en kataifi. Mijn moeder stond op een paar dozen Coca-Colablikjes om de weegschaal te kunnen gebruiken en alle ingrediënten in zakjes af te wegen.’

Doordat orthodoxe Grieken liefst een derde van het jaar vasten, is dat van invloed op hun keuzes, legt Hayden uit. Zo gebruiken ze tahin en honing voor zoete gerechten en flink veel peulvruchten en verse groenten voor stoofpotten. Het breken van het vasten gaat dan weer gepaard met veel drank en overdadige feestmalen, herinnert Hayden zich uit haar jeugd.

Cyprus is dan ook een boek vol warme herinneringen aan haar familie, de gerechten van haar oma’s en een lofzang op de culturele en religieuze mengelmoes die Cyprus is.

Die mengelmoes zie je terug in de recepten: typisch mediterraans, vaak herkenbaar, maar toch anders in uitvoering en samenstelling, maar ook vol met verrassende, traditionele gerechten die ik nog niet kende. Ieder recept wordt ingeleid met een anekdote, uitleg of Haydens persoonlijke band met het gerecht die niet zelden via haar oma of moeder loopt.

Een enthousiasmerend geschreven, zonnig boek met beeldende verhalen en bijzondere gerechten om de komende grauwe maanden mee door te komen.