Spion of charlatan: Antonius de Caluwé in middelpunt Oekraïne-affaire Trump

Een Nederlander lijkt te zijn beland in het middelpunt van de Oekraïne-affaire rond president Donald Trump. Antonius Richard de Caluwé, 52 jaar en waarschijnlijk geboren in België, erkende zaterdag dat hij een Republikeinse politicus inlichtingen heeft gestuurd over de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch. Spionage?

De Oekraïense justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend en ook de FBI gaat onderzoek doen. In de lopende afzettingsprocedure tegen Trump in de Senaat noemen de Democraten de suggestie van spionage door De Caluwé op Yovanovitch „zeer alarmerend.”

Over de identiteit van de Nederlander is veel onduidelijk. Is hij een spion of een charlatan?

Online blijkt dat De Caluwé een overijverige Trump-aanhanger is, die zich regelmatig toegang wist te verschaffen tot de entourage van de president. Hij zou een huis hebben in Palm Beach en duikt op bij het bedrijf Eurolink Investment Group, een financiële instelling in Bulgarije. Zijn naam verschijnt op de site ‘Whistleblowers of Private Banking’, met ongefundeerde informatie over financiële instellingen. Ook is hij voorzitter van The Leeward Space Foundation die leven van de mensheid op andere planeten wil stimuleren.

Afgelopen weekend ontkende de Republikeinse politicus Robert Hyde aan wie de berichten van De Caluwé waren gericht, dat hij bij de affaire rond ambassadeur Yovanovitch in Oekraïne, betrokken is.

Impeachment pagina 6-7