Prins Harry had ‘geen andere optie’ dan breuk met koningshuis

De prins deed zondag zijn eerste openbare uitspraken sinds hij en zijn vrouw Meghan aankondigden afstand te willen doen van hun rol binnen de koninklijke familie.
De Britse prins Harry op 16 januari in Londen.
De Britse prins Harry op 16 januari in Londen. Foto Adrian Dennis / AFP

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hadden „geen andere optie” dan een stap terug te doen binnen de koninklijke familie. Dat heeft hij zondagavond gezegd tijdens een toespraak bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, meldt Reuters.

„Ik ben zeer bedroefd dat het hiertoe gekomen is”, zei de prins tijdens zijn rede, zijn eerste openbare uitspraken sinds hij en Meghan eerder deze maand onverwacht aankondigden afstand te willen doen van hun rol als vooraanstaande leden van het koninklijk huis om een onafhankelijker bestaan op te bouwen.

Zaterdag werd bekend dat Harry en Meghan geen gebruik meer zullen maken van hun koninklijke aanspreektitels, als deel van een overeenkomst over hun besluit met koningin Elizabeth. Ook raken ze de financiële vergoeding kwijt die ze kregen voor hun verplichtingen als prominente leden van het koninklijk huis.

Lees ook: Harry en Meghan, weg van de Britse roddelpers

‘Sprong in het diepe’

„Onze hoop was om de koningin, het Gemenebest en mijn militaire banden te blijven dienen zonder openbare financiering”, aldus Harry, die eerder had zei actief te willen blijven als lid van het koninklijk huis. „Dat was helaas niet mogelijk.” De prins, wiens officiële titel Hertog van Sussex is, noemde de media als een belangrijke aanleiding voor de breuk.

Hij noemde het besluit om meer tijd in Noord-Amerika door te brengen „een sprong in het diepe” die hij en Meghan, een Amerikaanse, „niet lichtvaardig” hebben genomen. Het paar is van plan zich voorlopig te vestigen in Canada, waar Meghan al eerder heeft gewoond. Harry zei te hopen dat de verandering zal leiden tot „een vrediger leven”.

„Wat ik duidelijk wil maken is dat we niet weglopen”, zei hij tegen zijn toehoorders bij zijn liefdadigheidsorganisatie Sentebale, die zich inzet voor kinderen met HIV in Afrika. „Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis en een plaats waar ik van houd. Dat zal nooit veranderen.”