Noorse coalitie klapt vanwege terughalen jihadverdachte

Siv Jensen trekt haar rechts-populistische Fremskrittspartiet terug uit de coalitie omdat ze het terughalen van volwassen jihadverdachten onacceptabel vindt.
Minister van Financiën en leider van de Fremskrittspartiet Siv Jensen, vorige week.
Minister van Financiën en leider van de Fremskrittspartiet Siv Jensen, vorige week. Foto Benoit Tessier/Reuters

De Noorse minister van Financiën en leider van de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet) Siv Jensen stapt uit het kabinet. Ze wil niet langer onderdeel zijn van de regering die besloot een vrouw met haar kinderen terug te halen die zich aangesloten zou hebben bij Islamitische Staat. „Het was de druppel die de emmer deed overlopen”, schrijft Jensen in een verklaring op de website van haar partij. De Noorse premier Erna Solberg heeft volgens Reuters aangekondigd haar minderheidskabinet voort te zetten.

De partij van Jensen was na decennia in de oppositie sinds 2013 onderdeel van het Noorse kabinet. Het huidige kabinet bestaat naast de vooruitgangspartij uit Solbergs conservatieve partij Høyre, het sociaal-liberale Venstre en sinds januari vorig jaar de Christelijke Volkspartij (Kristelig Folkeparti). Deze constructie „laat zich kenmerken door te veel grijze compromissen en stuurloos beleid”, vindt Jensen.

Nu ook nog besloten is de vrouw en haar kinderen terug te halen naar Noorwegen houdt de partij van Jensen het voor gezien, schrijft ze. „Wij sluiten geen compromissen als het gaat om mensen die zich vrijwillig hebben aangesloten bij terreurorganisaties en die actief proberen de waarden waarop Noorwegen is gebouwd onderuit te halen.”

Het kabinet besloot vorige week de vrouw terug te halen omdat een van haar kinderen medische zorg nodig heeft. Ze werd bij aankomst in Noorwegen meteen aangehouden, meldt persbureau Reuters. De Fremskrittspartiet zegt bereid te zijn om de kinderen te helpen, maar is fel tegenstander van het verlenen van steun aan volwassenen.