Spanningen VS-Iran

KLM vliegt na ruim twee weken weer boven Irak en Iran

Sinds de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden en Iran bij een vergeldingsactie per ongeluk een Oekraïens vliegtuig neerhaalde, is het uiterst onrustig in het Midden-Oosten. Volg de ontwikkelingen in dit blog.

KLM vliegt na ruim twee weken weer boven Irak en Iran

KLM vliegt weer boven Iran en Irak. Uit een risicoanalyse blijkt dat vliegroutes boven beide landen weer veilig kunnen worden uitgevoerd, meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag. Voor die analyse is gebruikgemaakt van informatie die luchtvaartmaatschappijen, inlichtingendiensten en betrokken ministeries met elkaar delen. KLM vloog ruim twee weken niet boven Irak en Iran.

De European Union Aviation Safety Agency (EASA) heeft zeven dagen geleden al laten weten dat vliegtuigen veilig boven Iran kunnen vliegen op een hoogte van minimaal 25.000 voet (7,6 kilometer), aldus KLM. Ook de Britse en Duitse overheid oordeelden dat passagiersvliegtuigen weer veilig boven Irak en Iran kunnen vliegen.

Het besluit om Irak en Iran te mijden, was een gevolg van de raketaanval vanuit Iran op Amerikaanse luchtmachtbases in Irak op woensdag 8 januari. Kort daarna stortte een Oekraïens vliegtuig kort na het opstijgen in de Iraanse hoofdstad Teheran neer. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Iran gaf drie dagen na de crash toe dat het vliegtuig „onbedoeld” werd neergehaald door een Iraanse raket. Het toestel zou te dicht bij een militaire basis hebben gevlogen en werd aangezien voor een vijandig doel.

Vliegtuigen van KLM op Schiphol. Foto Robin Utrecht

Iran: twee raketten gebruikt bij neerhalen PS752

De Iraanse luchtvaartautoriteit CAO heeft na eigen onderzoek geconcludeerd dat vlucht PS752 van Ukraine Airlines twee weken geleden door twee raketten is neergehaald. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Eerder hield de Iraanse Revolutionaire Garde nog vol dat het om maar één raket ging.

De nieuwe conclusie is dezelfde als The New York Times en onderzoekscollectief Bellingcat eerder trokken. Toch wijken de conclusies op een essentieel punt van elkaar af: waar journalisten en onderzoekers na bestudering va videobeelden niet met zekerheid konden vaststellen of het om een Tor-M1-raket ging, doen de Iraniërs dat wel. De Tor-M1-raket is een kleinere uitvoering van de Boek-raket waarmee bijna zes jaar geleden vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied werd geraakt.

De Verenigde Naties hebben ondertussen aangekondigd het internationale beleid ten aanzien van vliegen boven conflictgebieden te herzien. Het Iraanse leger had vergeldingsacties tegen Amerikaanse doelen aangekondigd nadat een week eerder de hoge majoor-generaal Qassem Soleimani was gedood bij een Amerikaanse raketaanval. Niettemin was het Iraanse luchtruim nog 'gewoon' open.

Lees ook: Hoe vlucht PS752 precies werd neergehaald.

Iran erkent Canadese paspoorten slachtoffers niet

Iran ziet passagiers van het neergeschoten vliegtuig die zowel een Canadees als een Iraans paspoort hadden als Iraanse staatsburgers. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran maandag gezegd tijdens een persconferentie. Van de 176 slachtoffers hadden er 57 een Canadees paspoort. Een meerderheid van hen had ook een Iraans identiteitsdocument, maar Iran erkent dubbele nationaliteiten niet.

De opmerkingen van zegsman Abbas Mousavi komen op het moment dat de leiders van Iran, Oekraïne en Canada onenigheid hebben over welk land de zwarte dozen mag onderzoeken. Iran meldde zaterdag de vluchtgegevens over te zullen dragen aan Oekraïne, maar kwam daar een dag later op terug. Teheran wil eerst proberen zelf een onderzoek te doen. „Als dat niet lukt behoren Oekraïne en Frankrijk tot de mogelijkheden maar tot nu toe is er nog geen besluit genomen om ze naar een ander land te sturen.”

De Oekraïnse minister van Buitenlandse Zaken Vadym Prystajko heeft later op maandag een onderhoud met zijn Iraanse collega Javad Zarif. Oekraïne houdt vast aan de eis zelf de analyse van de zwarte dozen te willen doen. De Canadese premier Justin Trudeau heeft dit weekend gezegd dat hij de dozen het liefst aan Frankrijk wil overdragen. Dat land heeft de meeste expertise wat betreft het uitlezen van vluchtinformatie.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Lees hier het vorige blog terug: Iran wil toch eerst zelf de zwarte dozen analyseren.