Megxit-paar verliest titel, Harry ‘zeer bedroefd’

Buckingham Palace

Prins Harry en zijn vrouw Meghan mogen vanaf dit voorjaar geen gebruik meer maken van hun koninklijke aanspreektitels en verliezen de vergoeding die ze kregen voor hun verplichtingen als royals, maakte Buckingham Palace bekend.

Het Britse paar betaalt de verbouwingskosten ter waarde van 2 miljoen pond terug van Frogmore Cottage, hun woning in het VK. Of ze hun eigen beveiliging gaan betalen, is nog onduidelijk. De noodzaak ervan wordt bepaald door „onafhankelijke procedures”, aldus het paleis.

Harry en Meghan maakten onlangs bekend een eigen leven te willen opbouwen, hun eigen geld te willen verdienen en in Canada te gaan wonen, waar Meghan voor haar huwelijk ook al woonde. In de Britse pers wordt hun vertrek aangeduid als Megxit.

Harry sprak zondagavond voor het eerst in het openbaar over hun beslissing. Ze hadden „geen andere optie”, zei hij op een liefdadigheidsinstelling in Londen. „Ik ben zeer bedroefd dat het zo is gegaan. Onze hoop was de koningin, het Gemenebest en mijn militaire banden te blijven dienen zonder openbare financiering”, aldus Harry, die eerder aangaf lid van het koninklijk huis te willen blijven. „Dat was helaas niet mogelijk.”

Harry wees naar de Britse media, die hij omschreef als „sterke kracht”, als een aanleiding voor de breuk.

Hij noemde het besluit meer tijd in Noord-Amerika door te brengen „een sprong in het diepe” die hij en de Amerikaanse Meghan „niet lichtvaardig” hebben genomen.