Trumpblog

Tape over ontslag van ambassadeur Yovanovitch: Trump vroeg er in 2018 om

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

Wij sluiten dit blog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog

'Haal haar weg!': in openbaar gemaakte tape wil Trump ontslag van diplomate Yovanovitch

Er is een tape opgedoken waarin president Donald Trump zelf opdracht geeft tot het ontslag van de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch. Persbureau Reuters meldt zaterdag in het bezit te zijn gekomen van de video, die stamt uit april 2018 en werd opgenomen tijdens een diner in het Trump International Hotel in Washington.

De video duurt 83 minuten, de camera was naar het plafond gericht en toont dus geen beeld van de aanwezigen. Wel is een aantal stemmen herkenbaar, zoals die van de president. ABC News publiceerde vrijdag fragmenten van de tape, waarin onder meer gesproken wordt over aardgas, staal, golf en Rusland en Oekraïne. Bij dat laatste onderwerp komt Yovanovitch op. Eén stem noemt haar „een overblijfsel van de regering-Clinton” en „een probleem”. Trump antwoordt: „Weg met haar! Haal haar morgen weg. Het kan me niet schelen. Haal haar morgen weg. Haal haar eruit. Oké? Doe het.”

Wie is wie in het afzettingsproces van Donald Trump? Vanaf nu is de president beklaagde – zonder er zelf te zijn

De president verklaarde eerder dat hij het recht had om Yovanovitch te ontslaan – dat deed hij in 2019, een belangrijk moment volgens de Democraten in de afzettingsprocedure. De diplomate zou de agenda van Trump en diens privéadvocaat Rudy Giuliani – het onderzoek naar Hunter Biden, waarvoor de Oekraïense overheid onder druk werd gezet – hinderen.

Vorige week werden details van het gesprek in het Trump Hotel al onthuld in de media door Lev Parnas, de Oekraïens-Amerikaanse zakenman die als 'fixer' werkte voor Giuliani. Parnas heeft eerder bewijs overgedragen van hun communicatie. Volgens zijn advocaat was het Parnas zelf die daarna de opnames van de ontmoeting terugvond. De tape is overhandigd aan de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die onderzoek blijft doen naar het handelen van Trump. De president blijft ontkennen dat hij Parnas kent.

De gewezen ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, gaf in november haar verklaring in het afzettingsonderoek in het Huis van Afgevaardigden. Foto Michael Reynolds/EPA

Afzetting Trump voor verkiezingen zou 'gevaarlijk precedent' zijn, betoogt verdediging

Advocaten van president Donald Trump hebben zaterdag tijdens hun openingsbetoog bij het afzettingsproces in de Senaat gezegd dat ontheffing van de president uit zijn functie tijdens een verkiezingsjaar „een zeer gevaarlijk precedent” zou vormen. Dat schrijft Reuters.

Democratische aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden, dat in december heeft gestemd voor impeachment van Trump, dringen er bij de honderd leden van de Senaat op aan om hem uit het presidentschap te ontheffen. Ze hebben de afgelopen week hun argumenten uiteengezet bij het proces in de Senaat.

In de 'articles of impeachment' wordt Trump beschuldigd van machtsmisbruik door Oekraïne onder druk te zetten een onderzoek in te stellen naar oud-vicepresident Joe Biden, de mogelijke tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen in november. Ook wordt hij beschuldigd van belemmering van het Congres wegens tegenwerking van het onderzoek.

Maar volgens Pat Cipollone, advocaat van het Witte Huis en aanvoerder van de verdediging van Trump, zou kiezers het recht worden ontnomen om te beslissen over het aanblijven van de president bij de verkiezingen in november, als de Senaat hem voor die tijd wegstuurt.

„Hoewel ze hun mond vol hebben van inmenging in de verkiezingen, propageren ze de grootste inmenging in verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis", zei Cipollone over de Democraten tijdens zijn openingsrede. „Dat kunnen we niet laten gebeuren. Het zou onze Grondwet schenden, het zou onze geschiedenis schenden.”

Advocaat van het Witte Huis Pat Cipollone tijdens zijn openingsbetoog bij het afzettingsproces tegen president Trump, zaterdag in de Senaat in Washington. Foto Reuters

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Senaat, waar Republikeinse partijgenoten van Trump in de meerderheid zijn, zal stemmen voor afzetting van de president. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. Trump ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Democraten hebben het argument van Cipollone en zijn team verworpen. „Zij betogen dat we de president niet kunnen afzetten omdat dat de verkiezingen zou verstoren", zei de Afgevaardigde Jerry Nadler, een van de Democratische aanklagers. „Volgens dat argument hoort het afzettingsproces niet thuis in de Grondwet.”

In de Amerikaanse Grondwet staat niet dat afzetting van een president wegens 'High Crimes and Misdemeanours' niet kan geschieden in een verkiezingsjaar.

Het openingsbetoog van de verdediging duurde ongeveer twee uur - aanmerkelijk korter dan de urenlange uiteenzettingen van de aanklagers in de afgelopen week. Trump beklaagde zich eerder op Twitter dat zijn advocaten op zaterdag moesten beginnen, in een „doodsvallei van kijkcijfers". Maandag hervat de verdediging haar betoog voor nog twee dagen. Daarna kunnen senatoren vragen stellen.

Aanklagers impeachmentproces ronden hun betoog af

Democratische aanklagers bij het afzettingsproces tegen president Donald Trump hebben vrijdagavond (lokale tijd) hun openingsverklaring in de Senaat afgesloten met een waarschuwing dat Trump een bedreiging vormt voor de Amerikaanse democratie en zijn macht opnieuw zal misbruiken als hij niet wordt ontheven uit zijn functie. Dat schrijft Reuters.

Tijdens drie dagen van presentaties hebben Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden, dat in december heeft gestemd voor impeachment van de president, hun argumenten uiteengezet tegenover de honderd leden van de Senaat. Waarnemers menen dat ze dat op een overtuigende wijze hebben gedaan, met behulp van gedetailleerde reconstructies op basis van getuigenissen uit het onderzoek in het Huis van Afgevaardigden, in combinatie met uitspraken van Trump zelf.

Volgens hun zogenoemde Articles of Impeachment heeft Trump zijn macht misbruikt door Oekraïene onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen tegen oud-vicepresident Joe Biden, zijn mogelijke tegenstander bij de presidentverkiezingen in november. Bovendien wordt Trump beschuldigd van belemmering van het Congres, door het onderzoek naar de kwestie tegen te werken.

Als Trump wordt vrijgesproken van de aanklachten, zoals wordt verwacht, staat het volgens de aanklagers hem en toekomstige presidenten vrij om de hulp van andere landen in te roepen bij verkiezingscampagnes, en om het Congres te negeren bij legitiem toezicht op de uitvoerende macht, in overeenstemming met de Grondwet.

„Wat er toe doet is dat hij een gevaar is voor het land, want hij zal dit opnieuw doen", zei Adam Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden en aanvoerder van de aanklagers bij het proces in de Senaat, tijdens zijn afsluitingsrede. „Geen van ons kan erop vertrouwen dat hij dit niet opnieuw zal doen, want dat vertelt hij ons elke dag.”

Trump houdt vol niets verkeerds te hebben gedaan. Volgens hem is het afzettingsproces oneerlijk.

Vanaf zaterdag krijgen de advocaten van Trump 24 uur de tijd om hun verdediging uiteen te zetten, verspreid over drie dagen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Senaat, waar Republikeinse partijgenoten van Trump een meerderheid hebben, uiteindelijk met de nodige tweederde meerderheid zal stemmen om Trump uit het presidentschap te ontheffen.

Maar het is de vraag of de aanklagers enkele gematigde Republikeinen hebben overtuigd om extra getuigen op te roepen, zoals de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. Daarvoor is een simpele meerderheid nodig. Ook zal moeten blijken wat Amerikaanse kiezers denken van de uiteenzetting van de aanklachten; een ruime meerderheid is volgens opiniepeilingen van mening dat extra getuigen moeten worden gehoord.

Afgevaardigde Adam Schiff (midden), leider van de Democratische aanklagers bij het impeachmentproces tegen president Trump, vrijdag met leden van zijn team in het Congres. Foto Shawn Thew / EPA

Hersenletsel bij Amerikaanse militairen na Iraanse raketaanval

Na de Iraanse raketaanval op een Amerikaanse basis in Irak zei president Trump in eerste instantie dat er niemand gewond was geraakt, maar nu blijkt dat 34 militairen traumatisch hersenletsel of een hersenschudding hebben opgelopen. Dat bracht het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag naar buiten.

Iran voerde begin deze maand vergeldingsaanvallen uit voor de liquidatie van generaal Qassem Soleimani, waaronder op de luchtmachtbasis in Ain al-Asad.

Eerder had het leger al gezegd dat er op die basis wel degelijk gewonden waren gevallen, maar sprak toen van elf gewonden. Afgelopen woensdag deed Trump de verwondingen af als niet al te ernstig door te zeggen dat hij heeft gehoord dat ze „hoofdpijn hebben en nog wat andere dingen”, meldt Reuters.

Volgens Pentagon-woordvoerder Jonathan Hoffman hebben de getroffen militairen behalve hoofdpijn ook last van duizeligheid, misselijkheid en zijn ze erg gevoelig voor licht.

Een deel van hen is alweer aan het werk in Irak, anderen zijn overgebracht naar Duitsland of weer terug in de Verenigde Staten.

Lees ook hoe deze Zwitserse diplomaat escalatie moest zien te voorkomen: De Zwitserse postbode in Teheran

Geen visa meer voor vrouwen die in VS willen bevallen

Zwangere vrouwen die in de Verenigde Staten willen bevallen maar geen Amerikaans staatsburger zijn, krijgen niet langer een visum. Dat heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt. Met de nieuwe maatregel hoopt de regering-Trump zogenoemd 'geboortetoerisme' te beperken, oftewel het bezoeken van de VS met als doel het kind een Amerikaans paspoort te laten krijgen.

Volgens de Amerikaanse grondwet is ieder kind dat in de VS wordt geboren een Amerikaanse burger. President Donald Trump dreigde al eerder om die wet aan te scherpen, in een poging immigratie naar de VS in te perken. Alleen vrouwen die naar de VS afreizen voor medische hulp, krijgen nog een visum. Hoe dit voortaan wordt gecontroleerd, is nog onduidelijk.

Volgens het Amerikaanse blad Time wordt er aan 'geboortetoerisme' veel geld verdiend door bedrijven die onder meer hotelkamers en medische hulp zouden faciliteren. Zij zouden hier bedragen variërend van 15.000 tot 50.000 dollar voor vragen (omgerekend 13.000 en 45.000 euro). In 2012 zouden 36.000 vrouwen uit het buitenland naar de VS zijn gereisd om te bevallen, recentere cijfers zijn niet beschikbaar.

VS en Frankrijk in gesprek over mogelijk uitstel digitax

De VS en Frankrijk zijn in het Zwitserse Davos, waar tot vrijdag het World Economic Forum plaatsvindt, in gesprek over een mogelijk uitstel van de door de Amerikanen vermaledijde Franse ‘digitax’. Dat meldt persbureau Reuters woensdag.

De ministers van Financiën van de twee landen hopen ergens in de loop van de middag tot een vergelijk te komen. Dinsdag waren er uit Zwitserland al berichten dat Frankrijk de digitax uit zou stellen om opnieuw met de VS over de belasting te gaan praten. De Fransen wilden dat Amerikaanse techreuzen 3 procent omzetbelasting in Frankrijk gaan betalen. Het Franse parlement stemde afgelopen zomer al in met een wet die dit regelt.

De Amerikaanse president Donald Trump was niet blij met dit plan. Hij dreigde met tegentarieven op Franse producten. Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn vooralsnog van plan een zelfde soort belasting in te voeren. Gaan zij daarmee door, dreigde de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin woensdag, dan kunnen ook zij fikse belastingen op producten uit hun landen verwachten.

De Franse minister Bruno Le Maire eerder dit jaar in Parijs. Foto Charles Platiau/AFP

Senaat verwerpt moties voor extra documenten en getuigen

De Senaat heeft dinsdagavond tijdens de beginfase van het impeachmentproces tegen een reeks pogingen van de Democraten om meer bewijsmateriaal te verkrijgen en getuigen op te roepen gestemd - een indicatie dat het proces grotendeels zal verlopen op een manier die gunstig is voor Trump.

De senatoren stemden langs partijlijnen tegen moties van de leider van de Democratische minderheid in de Senaat, Chuck Schumer, om documenten te dagvaarden van het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Office of Management and Budget, die te maken hebben met Trumps acties met betrekking tot Oekraïne.

De 53 Republikeinse senatoren stemden tegen die moties. 47 senatoren, onder wie 45 Democraten en twee onafhankelijken, stemden voor.

Ook moties om enkele getuigen op te roepen werden door de Republikeinen geblokkeerd. Schumer riep op tot een getuigenis van de interim-stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney. Ook wilde hij Robert Blair, een medewerker van het Witte Huis, en Michael Duffey, begrotingsmedewerker van het Witte Huis, horen over de tijdelijke inhouding van militair hulpgeld aan Oekraïne.

Het is niet uitgesloten dat in een latere fase van het proces, na de presentaties van beide zijden en vragen door senatoren, alsnog getuigen worden gehoord.

Democraten willen meer documenten van het Witte Huis, Republikeinen blokkeren

De Democratische senatoren zijn het debat over de procedure van het afzettingsproces begonnen met een verzoek om meer documenten uit het Witte Huis. Leider Chuck Schumer diende een amendement in om een dagvaarding uit te laten gaan om documenten te bemachtigen van onder meer het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis. De bestanden zouden die te maken hebben met het achterhouden van militaire steun aan Oekraïne, op verzoek van president Donald Trump.

Maar dat gaat niet door: het voorstel van Schumer werd afgewezen. Alle inzittenden van de Senaat stemden met hun partij mee, waardoor de Republikeinen de meerderheid hadden en het amendement konden blokkeren (53 stemmen tegen, 47 voor).

Terwijl het debat over de procedure van het afzettingsproces nog loopt, heeft Schumer een tweede, vergelijkbaar amendement ingebracht voor de richtlijnen. Daarin vraagt hij weer om geclassificeerde documenten over Oekraïne. Het Witte Huis gaf eerder een deel van dat gewraakte gesprek op 25 juli vrij, maar de Democraten willen het gehele transcript.

Republikeinse leider Mitch McConnell geeft beetje toe aan Democraten

Een kleine overwinning voor de Democraten van de Senaat, dinsdagavond aan het begin van het afzettingsproces tegen president Donald Trump: de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell is hen tegemoetgekomen, na kritiek op de procedure die hijzelf maandag had opgesteld.

Nu krijgen de aanklagers en verdedigers drie dagen de tijd om de standpunten naar voren te brengen - één dag meer dan McConnell maandag had vastgesteld. In totaal mogen de beide kanten wel nog maar 24 uur gebruiken voor hun introducties van de zaak. De Republikeinse leider gaat ook mee met de Democraten op een tweede punt, de toevoeging van nieuw bewijsmateriaal aan het dossier. De Senaatsleider had eerder gezegd dat daarover in een later stadium zou moeten besloten, maar dinsdag stemde hij ermee in dat meteen over die toevoeging kan worden gestemd in het Senaat.

Voor nieuwe getuigenverhoren maakte McConnell dinsdagavond echter nog geen opening in de procedure, tot grote frustratie van de Democraten, onder wie leider Chuck Schumer. Zij kunnen daardoor nog niet de voormalige veiligheidsadviseur John Bolton oproepen.

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell dinsdag tijdens een pauze in de zitting van de afzettingsprocedure. Foto Mary F. Calvert/Reuters

Geruzie om procedures bij start afzettingsproces Trump

De opening van het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump is direct uitgedraaid op een publiekelijke ruzie tussen de Democraten en de Republikeinen. Na het indienen van de regels door de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, zei de Democratische hoofdaanklager Adam Schiff dat deze zullen leiden tot een „oneerlijk proces”. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Schiff trekt McConnell te weinig tijd uit voor de openingsverklaringen, zo zei hij dinsdag voor aanvang van het proces. Voor de openingsverklaringen hebben de juridische teams 24 uur de tijd, verdeeld over maximaal twee dagen. „Deze regel betekent dat de zittingen tot diep in de nacht gaan duren", zei Schiff, wijzend op de enorme hoeveelheid bewijs. „De Amerikaanse burgers willen heel graag geloven dat de Senaat zowel de president als het Huis van Afgevaardigden een eerlijk proces geeft”. De hoofdaanklager gaat ook alle senatoren vragen om de eed die zij hebben afgelegd om onpartijdig recht te spreken, na te leven.

In de Senaat wordt eerst gedebatteerd over de invulling van het proces. Die zitting duurt volgens McConnell net zo lang totdat er een akkoord is bereikt over de regels van het proces. Eerder op dinsdag eisten een groep Democratische aanklagers dat Trumps advocaat Pat Cipollone al zijn bewijs in de zaak vrijgeeft. Zij willen volledige openheid van zaken zodat mogelijke ethische kwesties en conflicten duidelijk zijn voor de Senaat en opperrechter, zo schreven zij enkele uren voor het proces in een brief aan Cipollone.

Lees ook: Vanaf nu is Trump beklaagde – zonder er zelf te zijn.

New York Times steunt de twee vrouwelijke Democratische presidentskandidaten

De Amerikaanse krant The New York Times heeft steun uitgesproken voor de twee overgebleven vrouwelijke presidentskandidaten: Amy Klobuchar en Elizabeth Warren. Dat schrijft de krant zondag in het hoofdredactioneel commentaar. De gevestigde kandidaten aan de Democratische zijde zouden ruimte moeten maken voor een nieuwe generatie. Het is tijd voor „nieuwe ideeën", schrijft de krant.

Elizabeth Warren en Amy Klobuchar hebben zich namens de Democratische partij kandidaat gesteld om president van de Verenigde Staten te worden. Foto Justin Sullivan/Getty Images

En daar zijn volgens de krant Warren en Klobuchar de aangewezen kandidaten voor. Warren is een „begenadigd verteller” met uitgedachte beleidsopvattingen over het structureel hervormen van het economisch systeem en de overheid. Klobuchar vertegenwoordigt het gematigde deel van de Democratische partij met uitgesproken ideeën over verduurzaming en het terugdringen van armoede, schrijft de krant.  

Volgens the New York Times zijn onder het presidentschap van Donald Trump „legitieme vragen” ontstaan over het functioneren van het democratisch systeem. De krant roept op: „Als er ooit een tijd was om stabiliteit te zoeken, dan is het nu.”

Het is opvallend dat de krant twee kandidaten steunt; voorgaande jaren sprak The New York Times steun uit voor één kandidaat. Ook valt op dat de krant Joe Biden niet steunt. Biden wordt gezien als een van de belangrijkste concurrenten van Donald Trump, maar is volgens de krant niet het antwoord op de crisis in het land. „Het herstellen van de status quo brengt de VS niet waar het als samenleving heen moet.” Ook zijn leeftijd -Biden is 77- werkt niet mee. „Het is tijd dat hij de fakkel doorgeeft aan een nieuwe generatie politieke leiders.”

Welkom

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier: het vorige blog terug