Floor Jansen wint Popprijs

Metalzangeres

Metalzangeres Floor Jansen is de winnaar van de Popprijs 2019, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek. Dat werd zaterdag bekendgemaakt op het festival Noorderslag in Groningen.

De winnares was niet in Groningen aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen, maar sprak haar dankwoord uit in een videoboodschap.

Met Floor Jansen bekroont de jury een zangeres die al meer dan twintig jaar actief is binnen de symfonische metal, eerst bij After Forever en sinds 2012 als frontvrouw van het Finse Nightwish. Pas afgelopen jaar werd ze landelijk bekend door haar optreden in het tv-programma Beste Zangers.

„Daarin, maar ook in haar concerten met Nightwish, heeft Floor Jansen zich bewezen als een van de beste, meest veelzijdige zangeressen in Nederland”, stelde de jury. Gewaardeerd wordt dat haar muziek „een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur”.

Via een videoscherm liet Jansen Noorderslag weten dat ze thuis in Zweden champagne dronk op het winnen van de prijs. „Ik voel me verschrikkelijk vereerd. Ik maak twintig jaar muziek, deze erkenning is fantastisch.” Jansen toonde zich in eerdere interviews teleurgesteld; ondanks haar internationale carrière voelde ze zich in haar thuisland weinig gezien.

Noorderslag had er al een idee van dat de winnaar niet aanwezig zou zijn; de uitreiking was ingekort tot tien minuten. De winnaar treedt normaal gesproken direct op.

De Popprijs, die wordt uitgereikt door Buma Cultuur is voor de band of artiest die in het afgelopen jaar de ‘belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek’.

Vorig jaar was de Popprijs – een beeld van kunstenaar Theo Mackaay en 10.000 euro – voor rapper Ronnie Flex.

Daarvoor wonnen Martin Garrix en Kensington.