Depressiegala gaat door ondanks kritiek op besteding subsidiegelden

De organisatie van het Depressiegala kreeg subsidie om ook een buddyprogramma en een project voor scholen op te zetten. Dat mislukte.
Esther van Fenema, psychiater en een van de bestuursleden van de stichting die het Depressiegala organiseert.
Esther van Fenema, psychiater en een van de bestuursleden van de stichting die het Depressiegala organiseert. Foto Frank Ruiter

Het Depressiegala, dat onder vuur ligt om de besteding van subsidiegelden, gaat maandagavond gewoon door. Dat heeft de organisatie laten weten. Zondag bleek dat de stichting die het gala organiseert beschikbare fondsen vooral inzet om het evenement zelf te organiseren. Taken als voorlichting op scholen zijn daardoor blijven liggen. Verschillende bekendheden die aan het gala zouden meewerken of hebben meegewerkt, zijn daar niet blij mee.

Aanleiding voor de kritiek op het gala is een uitzending van Nieuwsuur van zondag over subsidie die aan het gala is verstrekt. In 2016 en 2017 kreeg de organisatie bijna 300.000 euro voor het gala, de ontwikkeling van een quiz om mee langs scholen te gaan en een buddysysteem, blijkt uit documenten. De quiz en het buddysysteem kwamen nooit van de grond. Het gala bestaat wel nog, maar genereert geen extra geld voor andere activiteiten.

Fondsenwerving

Volgens de organiserende Mental Health Foundation (MHF) is fondsenwerving nooit het hoofddoel geweest. Toch heeft het gala zich in 2017 wel gemanifesteerd als benefietgala. De opbrengsten uit de kaartverkoop en donaties zou gebruikt worden om de jongerenorganisatie Tweestrijd te ondersteunen en onderzoek te doen naar depressies. Dat is er nooit van gekomen, ontdekte Nieuwsuur. Al het geld ging op aan de organisatie.

Dat er zoveel subsidiegeld is besteed zonder bevredigend resultaat komt volgens de MHF-oprichters Bram Bakker en Esther van Fenema door de directeur die ze hadden ingehuurd. „We hebben [...] moeten concluderen dat het functioneren van onze directeur erg achterbleef bij onze verwachtingen”, schrijven de psychiaters. Zelf hebben ze naar eigen zeggen nooit geld ontvangen van de stichting en zelfs een deel van de subsidiegelden uit eigen zak terugbetaald. De subsidie is per april 2017 na overleg tussen de MHF en het ministerie stopgezet.

Teleurgesteld

De gang van zaken bij de MHF heeft een aantal beroemdheden die de missie van de organisatie ondersteunen teleurgesteld. Cabaretier Javier Guzman, die optrad op het festival, noemt de werkwijze „schandalig”, vooral omdat jongerenorganisaties als Tweestrijd het zonder subsidie moeten stellen. „De mensen die er verstand van hebben, die het netwerk al hebben, de infrastructuur hebben, die krijgen niks, en mensen die van toeten noch blazen weten, krijgen alles. Dan zie je wat er gebeurt: helemaal niks dus.” Volgens de NOS hebben interieurstylisten Frank Jansen en Rogier Smit en actrice Dilan Yurdakul voor maandagavond afgezegd.

Faraaz Ramdjanbeg van stichting Tweestrijd noemt het „best wel kut” dat zijn organisatie steun in het vooruitzicht was gesteld, maar niets heeft gekregen. Het steekt hem ook dat zijn stichting voor niets heeft meegewerkt aan een andere door de overheid gefinancierde campagne waarvoor drie miljoen euro beschikbaar was, vertelt hij aan Nieuwsuur. Dat geld ging op aan een reclame- en mediabureau, influencers, onderzoeksbureaus en een campagnemanager. „Daar hebben wij niets voor gehad, behalve broodjes waar we al best blij mee waren”, aldus Ramdjanbeg in Nieuwsuur. „Het is wel een hele andere wereld waar wij volgens mij in leven.”