China bevestigt: coronavirus overdraagbaar van mens op mens

De Chinese autoriteiten bevestigen maandag dat het coronavirus overdraagbaar is van mens op mens. Zeker twee patiënten zijn besmet geraakt door menselijk contact.
Medisch personeel loopt naar een ziekenhuis in Wuhan waar patiënten die besmet zijn met het coronavirus worden behandeld.
Medisch personeel loopt naar een ziekenhuis in Wuhan waar patiënten die besmet zijn met het coronavirus worden behandeld. Foto Reuters

Het nieuwe coronavirus dat tot nu toe aan drie mensen het leven heeft gekost, is overdraagbaar van mens op mens. Dat bevestigen de Chinese autoriteiten maandag, meldt persbureau Reuters. Zeker twee patiënten zijn besmet geraakt door menselijk contact, meldt het hoofd van het Chinese onderzoeksteam dat de verspreiding van het virus onderzoekt.

Lees ook: Wuhan-virus voedt angst voor SARS-achtige pandemie

Vorige week waren al geruchten dat het virus van mens op mens kan overspringen, maar deze werden nog niet bevestigd. Het virus, dat voor het eerst in de Chinese stad Wuhan werd gesignaleerd, heeft zich inmiddels verspreid naar meerdere steden waaronder de hoofdstad Beijing en Shanghai. Ook is het virus gesignaleerd in Zuid-Korea. Het aantal besmettingen in China is dit weekend verdrievoudigd. Meer dan tweehonderd mensen raakten besmet met het virus.

President Xi Jinping noemde het tegengaan van verdere verspreiding topprioriteit. Complicerende factor is dat deze week honderden miljoenen Chinezen uitstapjes maken in het binnen- en buitenland naar aanleiding van het Chinese nieuwjaar. Gevreesd wordt dat het virus zich dan verder kan verspreiden.

Nederland

Volgens viroloog Bart Haagmans van Erasmus MC in Rotterdam is het nog niet duidelijk hoe snel het virus zich verspreidt. „We moeten nog even afwachten wat het dus betekent”, zegt hij. Nederland heeft maatregelen genomen om de eventuele verspreiding zo snel mogelijk op te sporen. Als een patiënt zich bij een arts meldt met een lage luchtweginfectie in combinatie met koorts en een bezoek aan Wuhan „wordt er meteen actie ondernomen”, zegt Haagmans. De patiënt wordt in quarantaine geplaatst tot kan worden uitgesloten dat er besmetting heeft plaatsgevonden met het nieuwe virus.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lijkt zich niet meteen zorgen te maken. „Ruim 700 personen uit de directe omgeving van patiënten (bijvoorbeeld familieleden) zijn niet besmet geraakt”, schrijft het instituut. Dit zou erop kunnen duiden dat het virus niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is. Maar Haagmans benadrukt dat er nog veel niet duidelijk is, mede omdat details over het virus nog niet naar buiten zijn gebracht door de Chinese autoriteiten.

Spoedberaad

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedberaad, laat de organisatie op Twitter weten. De WHO gaat onder meer bekijken of er sprake is van een internationale noodsituatie en welke maatregelen genomen moeten worden. Als virussen overdraagbaar worden van mens op mens, kunnen ze veel besmettelijker worden. Dit gebeurde eerder met SARS en MERS, andere gevaarlijke coronavirussen. Het virus uit Wuhan is nauw verwant aan SARS, dat uiteindelijk 813 mensen het leven kostte.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert sinds donderdag contact met zieke mensen en pluimvee- en vismarkten in de Chinese stad Wuhan te vermijden. „Was steeds goed uw handen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts krijgt”, schrijft het ministerie.