Brieven

Brieven

Foto ANP

Wethouder en locoburgemeester Bert Wijbenga (Integratie, VVD ) moest zijn pleidooi intrekken om in Rotterdam maximaal 640 statushouders per jaar te huisvesten. Leefbaar Rotterdam vindt dit voorstel niet vergaand genoeg: we moeten terug naar nul. Je moet als VVD’er wel akelig veel lef hebben om je uitgerekend op dit onderwerp te profileren.  Landelijk breekt premier Rutte immigratierecord na immigratierecord. In Rotterdam stemde de partij vóór het azc. Vóór bed, bad, brood. Vóór de landelijke vreemdelingenvoorziening. Vóór het versnellingsarrangement om statushouders zo snel mogelijk collectief in woonwijken te huisvesten. Al jaren hamert Leefbaar Rotterdam erop dat deze stad – met al zijn achterstanden, uitkeringen en integratieproblemen – de instroom van statushouders niet aankan. Maar zelfs toen collega’s Michel van Elck en Tanya Hoogwerf drieënhalf jaar geleden voorstelden Rotterdam te ontzien bij de toewijzing van statushouders door hen te verdelen op basis van draagkracht en niet naar inwonertal, stemde de VVD tegen. Wijbenga's voorstel zou je kunnen omschrijven als too little, too late. Of beter gezegd: too many, too late. Maar het is wel een stap in de goede richting. Door te pleiten voor een, ik citeer hem, „verantwoorde bovengrens” erkent hij dat het opnemen van statushouders bóven zijn grens onverantwoord is.


fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam