Ajax wint moeizaam, maar loopt uit op verliezend AZ

Eredivisie Door een onverwachte nederlaag van AZ tegen Willem II loopt koploper Ajax verder uit.

Ryan Gravenberch (rechts) met Dusan Tadic.
Ryan Gravenberch (rechts) met Dusan Tadic. Foto Maurice van Steen/ AP

AZ, de verrassing van de eerste seizoenshelft, lijkt al vroeg in het nieuwe jaar af te haken in de titelstrijd. Na een nederlaag in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Sparta (3-0) ging het zaterdag ook mis in het eerste duel na de hervatting. Willem II verraste de club uit Alkmaar in eigen stadion: 1-3. Eerder dit seizoen won Willem II ook in Amsterdam van Ajax (0-2).

Doordat Ajax zondag thuis – weliswaar moeizaam – won van Sparta (2-1) is het verschil met AZ opgelopen tot zes punten. Voor Ajax scoorden Donny van de Beek en Ryan Gravenberch, voordat Joël Piroe een kwartier voor tijd de tegentreffer maakte.

AZ kwam zaterdag op voorsprong dankzij Oussama Idrissi (zijn tiende competitietreffer dit seizoen), maar verzuimde de marge te vergroten. Willem II profiteerde daar na rust dankbaar van. Door goals van Mats Köhlert, Vangelis Pavlidis en Mike Trésor Ndayishimiye won Willem II met 3-1. De club uit Tilburg naderde AZ tot op vijf punten en staat nu derde, nog voor PSV (dat gelijk speelde tegen VVV, 1-1) en Feyenoord.

De ploeg van trainer Dick Advocaat won zaterdag in de Kuip betrekkelijk eenvoudig van sc Heerenveen. De eindstand (3-1) was al bij de rust bereikt. Luis Sinisterra opende in de negende minuut fraai de score. De Colombiaan nam een voorzet van Steven Berghuis in het strafschopgebied aan en trapte de bal met een halve omhaal langs doelman Warner Hahn.

Daarna sloeg de bekritiseerde Deense spits Nicolai Jørgensen twee keer in korte tijd toe: 3-0. Hij verdubbelde daarmee direct zijn volledige productie van voor de winterstop. Joey Veerman scoorde voor Heerenveen de 3-1. Sinds Dick Advocaat op de bank zit, is Feyenoord in de competitie nog altijd ongeslagen.