Zeventien nieuwe infecties nieuwe longziekte in China

Het totaal aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt nu op 62. Drie nieuwe patiënten zijn er slecht aan toe.
Onderzoekers testen of patiënten met longonsteking het nieuwe coronavirus hebben.
Onderzoekers testen of patiënten met longonsteking het nieuwe coronavirus hebben. Foto Yonhap South Korea/EPA

Chinese autoriteiten hebben zondag bij zeventien patiënten het nieuwe coronavirus aangetroffen. Allen komen uit het Chinese Wuhan, meldt persbureau Reuters op basis van de gemeentelijke gezondheidsdienst van de miljoenenstad. Drie van hen zijn er slecht aan toe.

Het totaal aantal besmettingen met de onbekende variant van het coronavirus, dat een longonstekking veroorzaakt, is daarmee gestegen tot 62. Twee patiënten zijn aan de ziekte bezweken. De bron van het virus lijkt een inmiddels gesloten overdekte vismarkt in Wuhan. Veel is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog onbekend over het nieuwe virus, ook de mate waarin het overdraagbaar is van mens tot mens. Het stadsbestuur voert de screeningen op en houdt grote publieke bijeenkomsten strenger in de gaten.

China’s landelijke gezondheidsraad zegt de uitbraak onder controle te hebben en controles vanwege het aanstaande Chinese nieuwjaar zal intensiveren. Veel Chinezen zullen dan op vakantie gaan. Gevreesd wordt dat dit de eventuele verspreiding van het virus zal versnellen.

Lees ook: Wuhan-virus voedt angst voor SARS-achtige pandemie

De WHO roept andere landen desalniettemin op tot actieve monitoring en het treffen van voorbereidingen. Op luchthavens in Zuidoost-Azië en in de Verenigde Staten worden passagiers uit Wuhan uit voorzorg gescreend. De ziekte werd twee keer buiten China gedetecteerd. In zowel Thailand als Japan ging het om mensen die Wuhan bezocht hadden, maar niet altijd ook de vismarkt. Beide patiënten zijn herstellende.

Het nieuwe virus komt net als SARS uit de coronavirus-familie. Aan het besmettelijke SARS stierven in 2002 en 2003 bijna achthonderd mensen wereldwijd.