Brand bij gevangenis Zutphen lijkt onderdeel ‘georganiseerde uitbraakpoging’

Eerder op de dag werd de omgeving van de gevangenis „ruim afgezet” toen een busje in de buurt van de ingang van de gevangenis vlam vatte.
Een cellenblok in de penitentiaire inrichting Zutphen.
Een cellenblok in de penitentiaire inrichting Zutphen. Foto Hans Steinmeier/ANP

De brand in een bestelbus nabij de penitentiaire inrichting (PI) Zutphen lijkt onderdeel te zijn van „een georganiseerde uitbraakpoging”. Meerdere personen in de gevangenis hebben zondag geprobeerd uit te breken, maar ze slaagden daar niet in, meldt de politie in een persbericht. De bekende drugscrimineel Omar L. was in Zutphen gedetineerd, en is na het incident overgeplaatst naar de extra beveiligde gevangenis in Vught, meldt zijn advocaat op Twitter.

Na de mislukte uitbraakpoging heeft de politie vier personen aangehouden. Het viertal werd na een achtervolging op de N813 bij Wehl, in de buurt van Doetinchem, staande gehouden. Bij de arrestatie werd een waarschuwingsschot gelost. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de verdachten bij de uitbraakpoging.

Rond 10.50 uur kreeg de politie een melding over een brandend busje op het terrein van de gevangenis in Zutphen. De omgeving van de PI werd toen „ruim afgezet”. „Dit voor de veiligheid van de situatie en het onderzoek dat gaande was,” meldde de politie. Ook waren zwaarbewapende agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) aanwezig en zette de politie een helikopter in. De brand in de bestelbus werd uiteindelijk geblust door de brandweer.

Twitter avatar POL_Gelderland Politie Gelderland Bij de Penitentiaire Inrichting in #Zutphen is een bus in brand geraakt. We zijn aan het onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er is ruim afgezet in het gebied. Meer informatie volgt via Twitter. ^JS

Omar L.

De politie doet onderzoek naar het incident bij de gevangenis in Zutphen, en gaat niet in op geruchten over wie betrokken waren bij de uitbraakpoging en hoe die in zijn werk ging. Er is niemand ontsnapt, benadrukt de politie.

Wel zijn er redenen om te denken dat geprobeerd is drugscrimineel Omar L. te bevrijden. „Hoewel ook voor mij nog onduidelijk is wat er nu wel of niet vandaag in Zutphen is gebeurd kan ik bevestigen dat cliënt Omar L. is overgebracht naar de PI Vught. Meer mededelingen kan en wil ik op dit moment niet doen”, schrijft L.’s advocaat Sander Janssen.

L. zou tot dezelfde bende behoren als topcrimineel Benaouf A. Zijn groep probeerde A. in 2017 al eens te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. De politie hield de bende echter al weken in de gaten en verijdelde de ontsnappingspoging nog voor de helikopter de lucht inging. Negen verdachten werden aangehouden. Uiteindelijk werden vier van hen tot celstraffen tot dertig maanden veroordeeld. Vijf verdachten werden vrijgesproken.

Omar L. kreeg afgelopen zomer levenslang voor betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot moord. Het hoger beroep loopt nog.

Correctie (19 januari 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de groep rond A., L. eerder probeerde te bevrijden. Dat klopt niet. De ontsnappingspoging in Roermond draaide om A. zelf. Hierboven is dat aangepast.