Ajax wint moeizaam van Sparta, PSV speelt gelijk

Ajax heeft zaterdag met 2-1 gewonnen van Sparta. Hierdoor hebben de Amsterdammers de voorsprong op AZ vergroot tot zes punten.
Ryan Gravenbergh van Ajax heeft de 2-0 gescoord.
Ryan Gravenbergh van Ajax heeft de 2-0 gescoord. Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax heeft zondag de competitie hervat met een moeizame zege op Sparta Rotterdam. De ploeg van trainer Erik ten Hag won in de Johan Cruijff ArenA met 2-1. Eerder op de dag speelde PSV onder leiding van interim-trainer Ernest Faber gelijk tegen VVV. Het werd 1-1 in Venlo.

Donny van de Beek zette Ajax na een kwartier op voorsprong. Ryan Gravenberch maakte na een uur de 2-0, maar Sparta kwam terug via invaller Joël Piroe. Enkele minuten voor tijd waren de Rotterdammers heel dicht bij de gelijkmaker met een schot van Adil Auassar, dat vlak voor de lijn door Ajax-verdediger Lisandro Martinez via de paal nog werd weg gekopt.

Hakim Ziyech viel kort na rust met een kuitblessure uit. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Met de winst wist Ajax de voorsprong op achtervolger AZ te vergroten tot zes punten. De Alkmaarders verloren zaterdag met 3-1 van Willem II.

PSV

PSV is het nieuwe jaar teleurstellend begonnen. Na het ontslag van Mark van Bommel een maand geleden, wisten de Eindhovenaren zondag niet te winnen. PSV speelde ternauwernood met 1-1 gelijk tegen VVV en liet zo een kans liggen om in te lopen op nummer twee AZ. De laatste uitzege van PSV (dat nu vierde staat) dateert van eind september, tegen PEC Zwolle (4-0).

VVV benutte in de tweede helft een strafschop. Johnatan Opoku maakte 1-0. Diep in blessuretijd viel de gelijkmaker alsnog. Aanvoerder Denzel Dumfries kopte de bal na een voorzet van links goed binnen. (ANP)