‘Scrollen door levens die allemaal zo op orde lijken’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze week: muzikant Leif de Leeuw.
Illustratie Anne Caesar van Wieren

Leif de Leeuw (24) is gitarist en speelt in zijn eigen Leif de Leeuw Band. „Van mijn muziek kan ik rondkomen. Naast mijn band geef ik gitaarles. Lesgeven past bij hoe ik over muziek denk. Muziek is communicatie. Optreden is waar ik het voor doe, maar tijdens shows sta je ver van mensen af. Tijdens het lesgeven is er een veel directere connectie. Het zet voor mij alles in perspectief. In het weekend sta je te spelen voor grote groepen en op dinsdag leer je iemand een skill waar-ie nog z’n hele leven mee toe kan. Door lesgeven heb ik veel over mezelf geleerd. Wat voor mij vanzelfsprekend is, is het niet per se voor een ander. Ik ben geduldiger geworden. Iets overbrengen gaat om de juiste vragen stellen. Soms gaat het verder en ben je bijna een psycholoog. Ook het menselijke hoort bij een goede docent zijn.

„De band waar ik in speel heeft mijn naam omdat ik ’m startte. Tien jaar geleden ontmoette ik de boekers Arja en Adri, de liefste mensen in de Nederlandse muziekindustrie. Zij wilden me boeken als ik een band zou hebben. Die ben ik bij elkaar gaan zoeken. Zelf was ik al vanaf mijn negende bezig met spelen en naam maken. Mijn naam houden leek logisch. We spelen vooral blues, rock en countrymuziek. De afgelopen tijd tourden we met een tributeshow aan The Allman Brothers Band. Van hen ben ik fan. Als ik dol op een artiest ben, kan ik me daar weken in verliezen. Zo ging dat ook bij gitarist Jack Pearson die bij The Allman Brothers speelde.”

‘Afgelopen mei was ik in Nashville. Daar heb ik les gehad van Jack Pearson. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik hem heel wat Facebookberichtjes gestuurd. Eenmaal daar ging ik naar zijn show en heb ik me voorgesteld als die gast van Facebook. Zo ging hij akkoord met het geven van een les. Zo’n akelig goede gitarist! Hij kan alle genres spelen en speelt stukken steeds vanuit een andere invalshoek. Die roadtrip door Amerika was mijn meest vormende ervaring van de afgelopen tien jaar. Mijn grote idool Darrell Scott heb ik er live zien optreden. Hij is singer-songwriter, speelt gitaar en pedal steel, een soort liggende gitaar. Die bespeel ik ook. Van hem leerde ik dat je wel degelijk meerdere instrumenten goed kunt bespelen. Daar bedankte ik hem voor na zijn show.

„Op sociale media profileer ik me vooral als muzikant. Er zijn vrij veel mensen die me volgen. Daarom word ik er niet heel persoonlijk. Politiek bespreek ik ook niet. Het draait om muziek en ik maak geen muziek met een politieke boodschap. Tenzij een onderwerp heel dicht bij mij of de band staat. Zo hebben we wel liedjes gemaakt over de ervaring transgender te zijn. Onze leadzanger Sem is transgender en schrijft veel van de liedjes. Dan komt zoiets natuurlijk terug in wat wij maken.

„Ik zou wel wat minder op sociale media willen zitten scrollen. De ziekte van deze tijd is dat we altijd maar gelukkig willen zijn, denk ik. En dan zie je al die mensen die hun shit zo op orde lijken te hebben. Als de smartphones niet waren uitgevonden zouden we een veel echter en eerlijker bestaan leven. Zonder vertekende online versies van onszelf. Ook ik heb er alleen maar showfoto’s opstaan. Niet de echte ik.”