Nog even niet schoonmaken

Foto’s
Foto’s Eloisa Lopez/Reuters

De Filippijnse vulkaan Taal is een populaire toeristische bestemming, maar ramptoeristen zullen nog even moeten wachten voor ze de verse aslaag op het eiland mogen bewonderen. Taal spoot afgelopen zondag de lava achthonderd meter de lucht in. Het is nog onzeker of het daarbij blijft, of dat een grotere uitbarsting in de maak is. De afgelopen dagen zijn honderden aardbevingen geregistreerd en van tijd tot tijd spuwt de vulkaan stoom en as. Het kan dus voorbarig blijken om alvast het reuzenrad of de opblaasbare speeltoestellen van het vakantieresort schoon te maken. Voor de geëvacueerde inwoners is wachten op een uitbarsting die misschien niet komt frustrerend. Sommigen glippen door de afzettingen om koeien, kippen of paarden – vaak onmisbare inkomstenbronnen – te verzorgen, of om spullen op te halen. Tienduizenden omwonenden zijn ondergebracht in opvangcentra buiten een bufferzone van veertien kilometer rond de krater. Zo’n vijfduizend van hen wonen op de vulkaan zelf, tegen het advies van de seismologische dienst in. Taal is een van de kleinste vulkanen ter wereld, maar wel behoorlijk actief. De vorige grote uitbarsting was in 1977. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen, op een bejaarde dame na die een hartaanval kreeg bij de evacuatie.