AZ lijdt gevoelige nederlaag tegen Willem II: 1-3

AZ had de kans op gelijke hoogte te komen met koploper Ajax, maar moet na een 1-3-nederlaag tegen Willem II hopen dat de Amsterdammers zondag niet verder uitlopen.
Sebastian Holmen van Willem II (l) en Teun Koopmeiners van AZ.
Sebastian Holmen van Willem II (l) en Teun Koopmeiners van AZ. Foto ANP

AZ lijkt voorlopig af te haken in de strijd om de titel in de eredivisie. De Alkmaarders hervatten de competitie zaterdag met een nederlaag tegen Willem II: 1-3. Ajax kan zondag bij winst op Sparta Rotterdam zes punten voorsprong nemen op AZ. Feyenoord won eerder op de avond thuis met 3-1 van sc Heerenveen.

Halverwege leidde AZ nog, door een doelpunt van Oussama Idrissi. De voorsprong had groter kunnen zijn. Owen Wijndal schoot de bal tegen de paal en Calvin Stengs tegen de lat.

Na 65 minuten maakte Mats Köhlert na een foute pass van Stijn Wuytens gelijk. Vangelis Pavlidis zette Willem II, dat eerder ook al in de Arena van Ajax won, in de 78ste minuut op voorsprong. Mike Trésor Ndayishimiye zorgde op fraaie wijze voor de 1-3. Willem II is voorlopig derde, met vijf punten achterstand op AZ.

Feyenoord wint opnieuw

Feyenoord blijft onder leiding van trainer Dick Advocaat winnen. De Rotterdammers profiteerden in de eerste helft optimaal van de defensieve fouten van Heerenveen, dat voor de winterstop juist weinig weggaf.

Alle doelpunten vielen in het eerste half uur. Luis Sinisterra zette Feyenoord in de negende minuut op voorsprong en daarna maakte Nicolai Jørgensen twee goals. De Deense spits verdubbelde daardoor gelijk zijn volledige productie van voor de winterstop. Joey Veerman deed na een half uur wat terug namens Heerenveen, dat veel kansen onbenut liet.

Feyenoord staat na zijn de derde zege op rij vijfde in de eredivisie. De club heeft even veel punten als PSV, dat zondag nog in actie komt, en twee punten minder dan Willem II. Heerenveen blijft op de achtste plek staan. (ANP/NRC)