Brieven

Brieven 18/1/2020

Hutspot

Sumoworstelaars

Hutspot voor vier personen bestaat volgens de thuiskok in de NRC (16/1) uit: 10 rode uien (ca.1,5kilo); 1 kg kruimige aardappels; 750 gr zoete aardappels; 750 gr winterpeen; 250 gr spekjes en 1 rookworst. En nog wat melk, boter, peper en zout en witte wijn. Dat is ruim vier kilo voor vier personen. De thuiskok kookt klaarblijkelijk voor bootwerkers, profwielrenners en sumoworstelaars.

Nikkie de Jager

Focus op chantage

De berichtgeving over de ‘coming-out’ van Nikkie de Jager als transgender, vind ik hysterisch (Nikkie haalt alweer 24 miljoen views, 15/1). Een persoon ziet zich door een mogelijke chantage gedwongen te bekennen dat deze zich in het verkeerde lichaam voelt opgesloten. Daarna gaat alle berichtgeving over haar sociale media en make-up kunde. Maar de eigenlijke nieuwswaarde zit in het criminele aspect: de chantage.

Nucleaire akkoord

EU: de vazal van VS

Duitsland, Frankrijk en het VK zijn een geschillenprocedure begonnen tegen Iran omdat het zich niet zou houden aan het nucleair akkoord (Druk op Iran om niet aan nucleair akkoord te tornen, 15/1). Belachelijk, want iedereen weet dat dat verdrag niet meer standhoudt sinds de VS het eenzijdig opzegden.

Een paar dagen na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door de VS zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: „De oorzaak van de huidige crisis ligt in Teheran”. De EU stelt zich op als vazal van de arrogante VS, als slapjanus. Het non-proliferatieverdrag wordt op deze manier misbruikt om één heerszuchtig land om zich heen te laten slaan.

Hoger onderwijs

Morsdode mus

Afgelopen zomer heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Wetenschap, D66) een aanzienlijke hoeveelheid geld weggehaald bij veel universiteiten via de commissie-van Rijn, en de oplossing van wetenschapsfinancier NWO en de Vereniging van Universiteiten lijkt te zijn om nu ook financieringsaanvragen te gaan ontmoedigen. Aanvragen zouden te vaak kansloos of onvoldragen zijn, maar zonder geld wordt natuurlijk alles kansloos. In de bèta-hoek is het probleem niet dat er te veel slechte onderzoeksvoorstellen zijn, maar te veel goede. Dus eigenlijk zijn er te veel onderzoekers, maar zonder hen kan er geen onderwijs gegeven worden. Bij mijn alfa-gamma collega’s is het probleem dat er veel tijd naar onderwijs moet, soms tot tachtig procent. De oplossing is dat weggehaalde geld waarvan iedereen weet dat het nodig is. Met deze morsdode mus wordt werkelijk niemand blij.

Begrotingstekort

Naleving is illusie

Lidstaten van de Europese Unie dienen zich te houden aan de EU-begrotingsnorm, die stelt dat het begrotingstekort niet boven de drie procent van het bbp mag uitkomen. Heeft niemand door dat deze norm alleen geldt voor de rijksbegroting? In Nederland worden, onder leiding van Rutte, de lasten van de rijksbegroting stilletjes overgeheveld naar de gemeenten. Dus worden de tekorten van het rijk naar de gemeenten verschoven. Op deze wijze is Nederland een heel braaf jongetje in de EU-klas en zullen de VVD-politici met de eer strijken voor deze score. De gemeenten zitten in een dodelijke wurgreep van de Haagse en Brusselse politiek, maar het is de gewone burger die hierdoor het meest benadeeld wordt. Die mag opdraaien voor de lokale tekorten.

Rechtshulp

Andere aanpak

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) vindt dat te veel mensen procederen met sociale rechtsbijstand. Maar zo'n zestig procent van deze zaken worden tegen de rijksoverheid gevoerd; zij is de grootste schuldeiser. Zij schakelt incassobureaus in en verkoopt er schulden van burgers aan. Een minder repressieve omgang van de overheid met de burger zou het aantal procedures flink verminderen. Maar Dekker kiest voor symptoombestrijding: meer bureaucratie en het uithollen van de rechtsbijstand

Maatschappijleer

Bewaak neutraliteit

In een reportage over burgerschapsonderwijs lees ik dat in de klas Trumps kritiek op de NAVO wordt besproken (‘U wordt verdacht van moord.’ En dan?, 15/1). Leerlingen moeten zeggen wat ze daarvan vinden. Maar in de vraagstelling kan politieke kleur doorschemeren. En dat is belangrijk, want maatschappijleer mag niet misbruikt worden om jongeren politiek te beïnvloeden. Een andere manier om hetzelfde onderwerp aan te snijden: Trump hekelt de landen die hun financiële verplichtingen niet nakomen en wil hiermee duidelijk de NAVO versterken. Wat vinden jullie ervan dat EU-landen hun verplichtingen jegens de NAVO niet nakomen en de VS wel? Vind je het terecht dat Trump ons land daarop aanspreekt?

Reactie Abrahams

Niet om te lachen

Met verbazing las ik de zogenaamd humoristische column van Frits Abrahams over het al dan niet laten toetsen van zijn PSA-waarde (Arrogant kereltje, 15/1), met als conclusie dat hij deze test nog maar een jaartje uitstelt. Mede omdat zijn huisarts waarschuwde voor mogelijk belastend vervolgonderzoek bij een verhoogde PSA-waarde. Van een verstandige man als Abrahams zou je verwachten op basis hiervan onmiddellijk een andere huisarts te zoeken. Maar neen, net als een naïef kind zegt hij impliciet: 'Wat niet weet, wat niet deert'.

Vele duizenden mannen, waaronder ik en de door hem aangehaalde Rob Trip, zijn genezen van prostaatkanker door vroegtijdige signalering van een te hoge PSA-waarde. Dat is een zeer serieus onderwerp en geen onderwerp om de lolbroek over uit te hangen.

Correcties en aanvullingen

Ko van Geemert

In de Laatste Bladzijde over Rob Molin (Hij verlangde anders te leven, 11/1, p. 33) staat dat Rob Molin de herdenkingsbijeenkomsten na de dood van Adriaan Morriën (1912-2002) organiseerde. Dat was echter Ko van Geemert, toen voorzitter Vereniging Plantagebuurt in Amsterdam. Rob Molin was vaak als spreker aanwezig.

Amazon

In het artikel Amazon dendert winkelstraten binnen (17/1, p. E5) stond dat inmiddels de helft van de Duitse huishoudens een abonnement op Amazon Prime heeft. Dit moet zijn: ruim veertig procent.