BNNVARA schrapt show om beschuldigingen seksueel wangedrag presentator

Presentator Kaj van der Ree van Proefkonijnen zou via sociale media seksuele berichten hebben gestuurd aan minderjarige meisjes. Ook zijn show op NPO 3FM wordt stopgezet.
BNNVARA-presentator Kaj van der Ree.
BNNVARA-presentator Kaj van der Ree. Foto Sander Koning/ANP

BNNVARA zet het tv-programma Proefkonijnen per direct stop wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van presentator Kaj van der Ree. Ook de radioshow van Van der Ree op NPO 3FM zal niet meer te horen zijn, heeft de omroep zaterdag laten weten.

Het tv-programma RTL Boulevard berichtte vrijdagavond dat Van der Ree (28) via sociale media seksueel getinte berichten heeft gestuurd naar een aantal minderjarige meisjes. Hij zou hun ook naaktfoto’s hebben toegezonden. Daarnaast zou hij hen onder druk hebben gezet om zelf ook naaktbeelden op te sturen.

Van der Ree zegt zaterdag dat hij „zijn oprechte excuses” aanbiedt aan de „jonge vrouwen”. „Ik was vereerd door de aandacht die ik kreeg en was mij toen niet bewust van de implicaties van mijn gedrag. Ik zie nu in dat ik domme fouten heb gemaakt”, aldus de presentator. Het management van Van der Ree zei vrijdag tegen RTL Boulevard dat hij een advocaat heeft ingehuurd en dat hij „de juridische route zal volgen”.

BNNVARA zegt de samenwerking met Van der Ree „te heroverwegen”. Het is onduidelijk of dit ook betekent dat hij ontslagen is. Een woordvoerder van de omroep kon daar zaterdag verder niets over vertellen.

Eén aflevering

Tot nu toe is Van der Ree te zien geweest in één aflevering van Proefkonijnen, afgelopen maandag. Het populairwetenschappelijke programma was in 2017 voor het laatst te zien op tv, en werd dit jaar door BNNVARA nieuw leven ingeblazen. Van der Ree presenteerde het samen met Jurre Geluk.

Bij RTL MCN werkte Van der Ree incidenteel voor het YouTube-programma Niewspunt. De omroep laat zondag weten geschrokken te zijn van zijn verklaring. „Wij keuren dit soort gedrag te allen tijde af. [...] Er liggen geen nieuwe afleveringen klaar met Kaj en ook geen nieuwe opdrachten. Hij zal bij ons dus ook niet meer te zien zijn bij Nieuwspunt.”

Van der Ree begon zijn medialoopbaan als YouTuber. Op zijn kanaal, Kaj, heeft hij ruim 250.000 abonnees. De video’s waren zaterdagmiddag van het kanaal verwijderd. In 2016 ging hij voor BNNVARA werken, als presentator van zijn eigen programma Skaj is the Limit.