Betogers belagen Parijs’ theater waar Macron voorstelling bijwoont

Tegenstanders van de Franse regering hoorden dat president Macron bij een uitvoering was in een theater in Parijs. Ze gingen vervolgens naar het gebouw om te demonstreren.
Demonstranten vrijdagavond bij het theater waar Macron aanwezig was.
Demonstranten vrijdagavond bij het theater waar Macron aanwezig was. Foto Lucas Barioulet/AFP

Antiregeringsdemonstranten hebben vrijdagavond een theater in Parijs belaagd waar de Franse president Emmanuel Macron samen met zijn echtgenote een uitvoering bijwoonde. Circa dertig betogers probeerden het gebouw binnen te komen, meldt persbureau AFP, maar slaagden daar niet in. Macron en zijn vrouw zouden uit voorzorg een paar minuten uit de zaal zijn gehaald door veiligheidspersoneel, maar konden uiteindelijk tot het einde bij de voorstelling blijven.

Het incident speelde zich af voor de deur van het Théâtre des Bouffes du Nord, waar het echtpaar Macron een uitvoering bekeek van La Mouche (De Vlieg). Verschillende activisten meldden op Twitter dat Macron in de zaal zat, waarna betogers zich bij het gebouw verzamelden.

Op videobeelden is te zien dat de demonstranten leuzen scanderen zoals „Macron, aftreden!”. ME’ers bewaken de ingang van het theater. Echt grimmig of gewelddadig lijkt de sfeer niet te worden. Geweld is dan ook uitgebleven. De politie heeft één man opgepakt, een activist die videobeelden van Macron in het theater op Twitter had gezet.

Geregeld in theater

Macron en zijn vrouw verlieten het Théâtre des Bouffes du Nord rond tien uur ‘s avonds, in een auto en onder begeleiding van een politie-escorte. Het presidentiële echtpaar is volgens AFP geregeld te vinden in Parijse restaurants en theaters. Bronnen uit Macrons omgeving zeggen tegen AFP dat hij na het incident van vrijdagavond niet van plan is daarmee op te houden.

Lees ook: Stakers zijn niet te spreken over Frans pensioenplan

Frankrijk is al weken het toneel van grote demonstraties en stakingen gericht tegen pensioenhervormingen die Macron wil doorvoeren. De pensioenleeftijd moet omhoog, vindt Macron, maar veel Fransen zijn het daar niet mee eens. Sinds december zijn diverse keren honderdduizenden mensen de straat op gegaan om hun onvrede te laten blijken. Vorige week kwam de regering de betogers enigszins tegemoet. De pensioenprotesten komen bovenop de acties van de gelehesjesbeweging, waar Frankrijk al ruim een jaar mee te maken heeft.

Bekijk hier de beelden van de betoging bij het Parijse theater waar Macron en zijn vrouw binnen waren: