Ayatollah Khamenei leidt eerste vrijdaggebed in acht jaar

Foto HO / KHAMENEI.IR / AFP

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft in zijn eerste openbare vrijdaggebed in acht jaar tijd opgeroepen tot eenheid in het land. In Iran zijn al dagen protesten, die uitbraken in de nasleep van het neerhalen van passagiersvlucht PS752. Duizenden aanhangers van het regime luisterden in een gebedshal in Teheran naar het gebed en scandeerden „dood aan Amerika”.

Ayatollah Khamenei sprak onder meer over de Iraanse raketaanval op een Amerikaanse legerbasis bij de Iraakse stad Ain al-Asad. „Het feit dat Iran in staat is om zo’n klap in het gezicht te geven van een wereldmacht toont de hand van God”, zei de ayatollah. De raketaanval was een represaille voor de dood van generaal-majoor Qassem Soleimani, een vertrouweling van de geestelijk leider, die onlangs door de VS werd omgebracht. Washington maakte donderdag bekend dat bij die Iraanse actie elf militairen een hersenschudding opliepen.

De ayatollah probeerde in zijn preek de betogingen die zijn uitgebroken vanwege de vliegtuigramp te sussen. Khamenei noemde het neerhalen van vlucht PS752 met 176 inzittendenden vorige week „tragisch” en zei dat gekeken moet worden hoe in de toekomst een vergelijkbaar incident voorkomen kan worden. Het Oekraïense vliegtuig stortte neer nadat het door een of meer raketten werd getroffen die Iran naar eigen zeggen per ongeluk op het toestel had afgevuurd.

Verder riep de ayatollah de aanhangers op vooral te gaan stemmen tijdens de verkiezingen volgende maand. (Reuters)