In beeld

Van een reuzenmanta in de plasticsoep van Bali tot een citroenhaai in Florida

Voor de achtste keer organiseerde Underwater Photography Guide de jaarlijkse ‘Ocean Art Underwater Photo Contest’. De jury kreeg duizenden foto’s voorgeschoteld van fotografen uit 78 landen. Een greep uit de prijswinnende foto’s, geselecteerd door NRC.
Deze krabbeneter werd tijdens een expeditie op een kleine zeilboot in Arctische wateren vastgelegd. Hoewel zijn naam wel zo doet vermoeden, eet de krabbeneter geen krabben maar krill. De foto kreeg de eerste prijs.
Foto Greg Lecoeur/Ocean Art
Frans-Polynesië ligt afgelegen in de zuidelijke Grote Oceaan en bestaat uit 118 eilanden. Fotograaf Taeyup Kim was samen met een buddy aan het duiken naar haaien, die in het gebied rond het eiland Fakarava veel voorkomen. Vlak voor hij weer bovenkwam, zag hij door zijn lens aan de ene helft van het kader het koraalrif en aan de andere het idyllische eiland.
Foto Taeyup Kim/Ocean Art
De Mooloolah-rivier stroomt in het zuidoosten van Queensland, Australië. In de rivier komen wel 350 soorten slakken voor, waaronder deze paarse waaierslak.
Foto Jenny Stock/Ocean Art
Een reuzenmanta zweeft door een zee doordrenkt met plastic. Het dier zwemt met open bek en vangt daarmee dus niet alleen maar voedsel. Deze foto werd genomen voor de kust van Bali, Indonesië, waar plasticvervuiling door zeestromen ophoopt en een grote bedreiging vormt voor het leven in zee.
Foto Brooke Lori Pyke/Ocean Art
In het oosten van Groenland sprong Tobias Friedrich met zijn camera door een wak, met dit maanlandschap tot gevolg.
Foto Tobias Friedrich/Ocean Art
Deze jonge 'Snaketooth deepsea swallower' is alleen te zien in het donker tussen het wateroppervlak en 200 meter diepte. Deze vissoort drijft mee op de stroming, wachtend op zijn prooi. Als je hem te veel stoort, schiet hij de diepte in. Daarom koos fotograaf Fabien Michenet ervoor om met zo weinig mogelijk licht te fotograferen.
Foto Fabien Michenet/Ocean Art
Fotograaf Shane Gross werd aangetikt door zijn duikbuddy. Ze had tranen in haar ogen en wees naar deze verstrikte zeeschildpad die al in staat van ontbinding was. Gross maakte een foto en bevrijdde vervolgens het karkas, om te zorgen dat aaseters niet ook in de netten vast zouden komen te zitten.
Foto Shane Gross/Ocean Art
Deze kleine pijlstaartrog lift mee op de grotere kleinoogrog. Onderzoekers denken dat ze dat doen om beschermd te worden tegen roofdieren, energie kunnen sparen en kleine voedselresten van de grotere rog kunnen afvangen. Dit fenomeen wordt alleen gezien op het gezonken passagiersschip SS Yongala, voor de oostkust van Australië.
Foto Paula Vianna/Ocean Art
Op koraalriffen hebben alle vissen hun eigen functie. Deze kleine poetsvis maakt de bek schoon van een tandbaars of grouper.
Foto Ferenc Lorincz/Ocean Art
Op alle oceaanbodems zijn stekelhuidigen aanwezig. De zee-egels in de Valsbaai nabij Kaapstad zorgen voor de verwerking van afvalstoffen in zee.
Foto Greg Lecoeur/Ocean Art
Haaien wil men over het algemeen niet tegenkomen, en zeker niet zo dichtbij. Maar Snooty, zoals deze vrouwelijke citroenhaai wordt genoemd, is juist een publiekslieveling van duikers die de wateren van Jupiter in Florida bezoeken.
Foto Galice Hoarau/Ocean Art
Deze platvis is zo dun als papier. Toen fotograaf Suzan Meldonian de vis probeerde te fotograferen, spartelde hij in het rond. Toch lukt het haar een scherpe foto te maken.
Foto Suzan Meldonian/Ocean Art
Twee citroengrundels leggen eitjes op een stuk glas in Lembeh, een eiland voor de kust van Sulawesi. Fotograaf Stan Chen wilde laten zien hoe vissen gebruikmaken van menselijk afval in zee.
Foto Stan Chen/Ocean Art