Spanjaard Sainz wint Dakar Rally voor derde keer, Ten Brinke zevende

Race Autocoureur Carlos Sainz ging sinds de derde etappe aan de leiding in de Dakar Rally en stelde vrijdag zijn eindzege veilig. Bernhard ten Brinke was de beste Nederlander.
Carlos Sainz (r) viert zijn eindzege in het autoklassement van de Dakar Rally.
Carlos Sainz (r) viert zijn eindzege in het autoklassement van de Dakar Rally. Foto Franck Fife/AFP

Autocoureur Carlos Sainz heeft vrijdag voor de derde keer de Dakar Rally gewonnen. De 57-jarige Spanjaard ging sinds de derde etappe aan de leiding in Saoedi-Arabië. Nasser al-Attiyah uit Qatar, de winnaar van vorig jaar, eindigde met ruim zes minuten achterstand als tweede. Bernhard ten Brinke was met een zevende plaats de beste Nederlandse autocoureur. Voormalig Formule 1-coureur Fernando Alonso werd dertiende.

Bij de Dakar Rally, die voor het eerst in het Midden-Oosten werd verreden, bestaan klassementen voor onder andere auto’s, motoren, quads en vrachtwagens. Het klassement bij de vrachtwagens werd gewonnen door Andrej Karginov. De Rus won zeven van de twaalf etappes en eindigde met een voorsprong van meer dan veertig minuten. Ricky Brabec pakte de eindzege bij de motoren en is daarmee de eerste Amerikaan die een klassement in de Dakar Rally wint. Ignacio Casale uit Chili was de snelste bij de quads.

Lees ook: Met de Dakar Rally wil Saudi-Arabië zijn reputatie verbeteren

Straver nog in levensgevaar

De Nederlandse motorcoureur Edwin Straver raakte donderdag tijdens de voorlaatste etappe ernstig gewond. Hij verkeert vrijdagmiddag nog in levensgevaar, laat zijn familie weten aan persbureau ANP. De 48-jarige Straver kwam ongelukkig terecht bij een val en zou zo’n tien minuten geen hartslag hebben gehad. Door de val brak hij een van zijn bovenste nekwervels.

Zondag kwam de Portugese motorcoureur Paulo Gonçalves tijdens de zevende etappe door een hartstilstand om het leven.

Twitter avatar CSainz_oficial Carlos Sainz 🇪🇸 CAMPEONES!
Este 3er Dakar ha sido muy duro pero lo hemos disfrutado!
Me sigo divirtiendo, y hemos ido todos los días al ataque.
Grande @LucasCruz74 y gracias a todos por vuestro apoyo estas semanas! https://t.co/i1QPHP5mNQ