Prognose

VN: 1,6 procent groei voor Europese economie in 2020

Het jaar 2019 was het minste jaar voor de wereldwijde economische groei in tien jaar tijd. Volgens een rapport van de Verenigde Naties kwam de groei uit op 2,3 procent. Voor 2020 wordt een gematigde groei verwacht van 2,5 procent. Spanningen in de geopolitiek en wereldhandel kunnen het herstel van de economie echter doen „ontsporen”. In een zwarter scenario gaat de VN uit van 1,8 procent groei. De economie van Europa zal naar verwachting dit jaar een beperkte groei van 1,6 procent laten zien en 1,7 procent in 2021. Europese bedrijven staan voor tal van uitdagingen, waaronder hogere importtarieven, dalende vraag, meer beleidsonzekerheid en de Brexit. De groei in de Baltische staten en Midden- en Oost-Europa zal sterker zijn dan die van de Europese Unie als geheel. Verder zijn er volgens de VN structurele uitdagingen in belangrijke sectoren, zoals de auto-industrie. Volgens de VN blijft binnenlandse vraag de belangrijkste aanjager van de economische groei. Huishoudens blijven profiteren van de lage werkloosheid, solide loonstijgingen en extra stimulering bovenop de toch al ondersteunende monetaire koers. Dat de Europese Centrale Bank weer extra geld in de markt pompt, is volgens de VN niet zonder risico. Zo heeft de ECB weinig ruimte voor verdere versoepelingen in geval van een nieuwe crisis. (ANP)