Pensioenhervorming

Opnieuw grote stakingen in Franse steden

In Frankrijk hebben donderdag opnieuw tienduizenden werknemers gestaakt uit protest tegen de hervorming van het pensioenstelsel. In verschillende steden werden grote betogingen gehouden. De acties leidden tot verstoringen van onder andere het openbaar vervoer, de scheepvaart naar het Verenigd Koninkrijk en de elektriciteitsproductie.

Volgens de autoriteiten waren er in heel Frankrijk 187.000 mensen op de been. Aan de staking op 9 januari deden nog 452.000 mensen mee, op 5 december 806.000. De bonden wilden met de actie hun „vastberadenheid” tonen. President Macron wil een grondige hervorming van het pensioenstelsel, maar heeft onder druk van de bonden al bereidheid getoond tot concessies, waaronder het schrappen van de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64. De vakbonden reageerden verdeeld. (AFP)