Oorlog Syrië

Al 350.000 mensen op de vlucht geslagen door gevechten in Idlib

De situatie in Idlib gaat snel achteruit.
De situatie in Idlib gaat snel achteruit. Foto Aaref Watad/AFP

Zo’n 350.000 mensen zijn sinds begin december op de vlucht geslagen voor gevechten in Idlib, de regio in het noordwesten van Syrië. Dat heeft de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA donderdag bekendgemaakt. In Idlib probeert het door Rusland gesteunde Syrische leger de resterende opstandelingen, goeddeels jihadisten, te verdrijven. Er zitten echter ook veel burgers in het gebied.

De vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, hebben zich gevestigd in aangrenzend gebied, waaronder Turkije. De OCHA waarschuwt dat de humanitaire situatie in Idlib snel achteruit gaat vanwege de „escalerende” vijandelijkheden. Formeel geldt er een wapenstilstand maar er wordt nog hevig gevochten. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen in de nacht van woensdag op donderdag 39 rebellen om bij de strijd om twee dorpjes. Ook zouden zeventien militairen van het regime zijn gedood. Bombardementen van de Syrische luchtmacht kostten woensdag achttien burgers het leven in Idlib, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. (NRC)