Oekraïne

Premier dient ontslag in nadat hij president had bekritiseerd

De Oekraïense premier Honcharuk heeft bij de president zijn ontslag ingediend, meldde hij vrijdagochtend op Facebook. Volgens Honcharuk is het verkeerde beeld ontstaan dat hij geen vertrouwen heeft in president Zelensky. De president zou het ontslag van de premier in overweging nemen, aldus persbureau Reuters.

Honcharuk kwam deze week in opspraak doordat opnames uitlekten van een overleg met andere bewindspersonen en hooggeplaatste figuren bij de nationale bank, meldden Oekraïense media. In dat gesprek zei hij dat er een heldere uitleg moest komen over plannen om de munt van het land te versterken en welke invloed een ander monetair beleid zou hebben op de economie. Zelensky’s kennis van de economie is namelijk „primitief”, zei Honcharuk. De Oekraïense premier erkende zelf ook weinig van het onderwerp te weten.

Volgens Honcharuk is door het uitlekken van delen van het overleg ten onrechte het beeld ontstaan dat hij geen vertrouwen heeft in Zelensky, die hij op Facebook een „voorbeeld van openheid en fatsoenlijkheid” noemt. „Maar om elke twijfel over ons respect voor en vertrouwen in de president weg te nemen, heb ik een ontslagbrief geschreven en ingediend bij de president met het recht om die in te dienen bij het parlement”.

In hoeverre Honcharuk daadwerkelijk van plan is terug te treden, is onduidelijk. Op vragen hierover van Reuters wilde hij niet ingaan. Wel zei hij dat het persbureau „geen overhaaste conclusies” moest trekken.

De minister-president leidt het Oekraïense kabinet sinds augustus, nadat Zelensky de presidentsverkiezingen had gewonnen. Sindsdien werkt Honcharuk aan plannen voor hervormingen die de stabiliteit van de economie moeten versterken. „Ik zit op deze plaats om het beleid van de president uit te voeren”, schreef hij vrijdag op Facebook.