Maltese politiechef stapt op in nasleep moord op journaliste

Autobom De onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia kwam in 2017 om door een autobom. Volgers van het moordonderzoek zijn kritisch over het optreden van autoriteiten.
Lawrence Cutajar, vertrekkend politiechef van Malta, tijdens een persconferentie in 2017 over de moordaanslag op de journaliste Galizia.
Lawrence Cutajar, vertrekkend politiechef van Malta, tijdens een persconferentie in 2017 over de moordaanslag op de journaliste Galizia. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

De hoogste baas van de politie van Malta stapt per direct op, na kritiek op zijn leiding aan het onderzoek naar de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. Vrijdag liet de nieuwe premier van het land, Robert Abela, weten dat zijn regering een ontslagbrief van politiechef Lawrence Cutajar heeft ontvangen.

Cutajar zou zelf tot de conclusie zijn gekomen dat de benoeming van een nieuwe minister-president ook betekent dat er verdere veranderingen moeten plaatsvinden. Premier Abela , die zondag werd verkozen tot opvolger van Joseph Muscat, heeft hervormingen in het politieapparaat aangekondigd. Muscat kondigde begin vorige maand zijn vertrek aan. Meerdere leden uit Muscats kabinet zijn in verband gebracht met de moord op Galizia.

Lees ook: Na moord hervindt Maltese pers zijn stem

Persvrijheid

De anti-corruptiejournaliste Galizia kwam in oktober 2017 om het leven toen haar auto werd opgeblazen. Er zijn tot nu toe drie mannen aangeklaagd in verband met die aanslag, een vierde wordt ervan verdacht de moord te hebben beraamd. Journalisten en organisaties voor persvrijheid waren echter zeer kritisch over het handelen van Cutajar in het politie-onderzoek. Volgens hen liet hij na een assistent van minister-president Muscat te onderzoeken die in verband werd gebracht met een van de moordverdachten.

Paul Caruana Galizia, een van de zoons van de omgekomen journaliste, heeft vrijdag op Twitter gereageerd op het opstappen van Cutajar: „We werden bespot toen we daags na de liquidatie van mijn moeder het aftreden van de premier, de politiecommissaris en de procureur-generaal eisten. Zie ze nu omvallen.” De procureur-generaal blijft wel nog in functie, zo schrijft de krant Times of Malta. Volgens die krant heeft premier Abela zich eerder negatief uitgelaten over het onderzoek dat door Cutajar werd gevoerd: volgens hem liep de communicatie rondom het onderzoek slecht.

Donderdagavond liet premier Abela ook weten dat hij overheidsfunctionarissen had opgedragen geen bloemen en kaarsen te verwijderen van het geïmproviseerde monument voor Caruana Galizia, dat door burgers werd ingericht in de hoofdstad Valletta.

De tweet van zoon Paul Caruana Galizia:

Twitter avatar pcaruanagalizia Paul Caruana Galizia How they mocked us when, a day after my mother was assassinated, we called for the resignations of the prime minister, police commissioner, and attorney general, and the investigation of Keith Schembri. Watch them fall. https://t.co/tFQbDuluUL