Landbouw

Veel meer varkenshouders dan verwacht willen stoppersregeling

503 varkenshouders hebben zich aangemeld voor een uitkoopregeling waarbij zij, tegen een vergoeding, hun bedrijf beëindigen. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt. Het ministerie hield vooraf rekening met zo’n driehonderd aanmeldingen. Volgens het ministerie toont de overschrijding aan „dat de regeling voorziet in een behoefte onder varkenshouders”. Door de populariteit van de regeling is het beschikbare budget van 180 miljoen euro mogelijk niet toereikend. Varkenshouderijen die de meeste geuroverlast veroorzaken, komen het eerst in aanmerking voor deelname. Binnen dertien weken moeten de varkenshouders te horen krijgen of ze worden uitgekocht. De deelnemende bedrijven moeten in het tweede kwartaal beginnen met het afbouwen. (NRC)