Jean-Paul Gaultier kondigt laatste coutureshow aan

De geplande modeshow voor het haute couture-label Gaultier Paris, volgende week, is volgens Jean-Paul Gaultier zelf zijn laatste als ontwerper voor de lijn.
De Franse modeontwerper Gaultier tijdens een modeshow van zijn eigen lijn, in de Parijse modeweek in januari 2008.
De Franse modeontwerper Gaultier tijdens een modeshow van zijn eigen lijn, in de Parijse modeweek in januari 2008. Foto Francois Guillot/AFP

De modeshow van de Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier, volgende week in Parijs, is zijn laatste als haute couture-ontwerper. De 67-jarige couturier kondigde vrijdag in een Twitterbericht aan dat hij stopt als hoofdontwerper voor zijn lijn Gaultier Paris.

„Deze show, waarmee ik mijn 50-jarige jubileum vier, zal ook mijn laatste zijn”, zo zegt de ontwerper in een filmpje, waarin hij doet alsof hij vrienden opbelt om hen uit te nodigen. Het modelabel gaat wel door zonder hem, vertelt hij; er is al een nieuw concept waarbij hij wel betrokken zal blijven.

Gaultier begon in 1976 met een collectie onder zijn eigen naam. Vanaf de jaren 80 kreeg zijn modelabel bekendheid. Zelf kreeg hij de reputatie het enfant terrible van de modewereld te zijn. Zijn collecties waren vaak uitgesproken en uitdagend, zoals de bustier met puntige cups die hij in 1990 ontwierp voor de zangeres Madonna. Hij gebruikte in veel kleding – en de ‘aankleding’ van de fles van zijn parfum Le Mâle – de marinière, de blauw-witte streep die van oorsprong onderdeel uitmaakte van de uitrusting van de Franse marine.

Tussen 2003 en 2010 werkte Gaultier ook als creatief directeur van de vrouwencollectie van het Franse modehuis Hermès. In recentere jaren heeft Gaultier minder reguliere, commerciële collecties gemaakt. In plaats daarvan richtte hij zich op haute couture-collecties voor Gaultier Paris, die hij toonde tijdens de Parijse modeweek.

„My last Gaultier Paris show”: de ontwerper kondigt aan dat hij stopt als ontwerper:

Twitter avatar JPGaultier Jean Paul Gaultier This show celebrating 50 years of my career will also be my last. But rest assured Haute Couture will continue with a new concept. https://t.co/PJCC53K4tm