Handelsoorlog

Europese Commissie kritisch over akkoord China en VS

De Europese Unie gaat controleren of de grote handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China voldoet aan regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat zei eurocommissaris Phil Hogan donderdag. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag hun handtekening gezet onder hun zogeheten fase 1-akkoord. Daarmee creëren ze een pauze in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden begon. China belooft meer Amerikaanse goederen te kopen en de VS zien af van nieuwe invoerheffingen. Hogan zei dat de details van overeenkomst tot nu toe „een beetje vaag” waren. „Ze zijn van de gebruikelijke werkwijze voor het sluiten van een deal afgestapt. Ze handelen rechtstreeks, zonder tussenkomst van de WTO. Terwijl we wel moeten beoordelen of de deal voldoet aan WTO-normen.” Daarnaast zei Hogan dat „structurele hervormingen” die de EU en de VS in China wilden zien, niet worden behandeld in de overeenkomst. Hij herhaalde ook wat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vorige week zei. Zij stelde dat het voor het VK onmogelijk zal zijn om te onderhandelen over alle aspecten van de toekomstige relatie met de EU voor eind 2020. Dit is de deadline die de Britse premier Boris Johnson daarvoor heeft gesteld. (ANP/RTR)