Rechter: complex voetbalclub OFC moet weer open

Criminaliteit Eerder op vrijdag sloot de gemeente het sportpark van OFC uit Oostzaan. De club wordt in verband gebracht met criminele activiteiten.
Het sportcomplex van voetbalclub OFC is vrijdag per direct gesloten.
Het sportcomplex van voetbalclub OFC is vrijdag per direct gesloten. Foto Lorenzo Derksen/ANP

De rechtbank van Noord-Holland heeft vrijdagavond bepaald dat het sportpark van voetbalclub OFC uit Oostzaan, dat eerder op de dag op last van de gemeente werd gesloten, weer moet worden geopend. Volgens de gemeente was de openbare orde en veiligheid van omwonenden in het geding, waarop zij besloot het sportpark vier weken te sluiten. OFC spande daarop een kort geding aan tegen de gemeente.

Volgens burgemeester Rob Meerhof (PvdA) kreeg de gemeente Oostzaan „sinds recente publicaties” veel signalen van inwoners over onveilige situaties. Het Parool schreef eerder deze maand dat de politie onderzoek doet naar een mogelijke link tussen voetbalclub OFC en criminele activiteiten.

Lees ook: Een windhapper bracht de amateurs van OFC succes

De Noord-Hollandse amateurclub wordt in verband gebracht met gevonden handgranaten en schietpartijen in Oostzaan. Spin in het web zou voorzitter Marwan K. zijn, die ervan wordt verdacht de club te gebruiken om geld wit te wassen. Onder zijn hoede promoveerde OFC in korte tijd van de onderste regionen naar de top van het amateurvoetbal. Spelers zouden daarbij veel geld in contanten hebben ontvangen. De FIOD deed in 2016 al een inval bij OFC, waarbij papieren en harddrugs werden meegenomen. Het witwassen is tot nog toe niet bewezen.

Transparantie

Burgemeester Meerhof zegt dat de gemeente sinds juni met het OFC-bestuur in gesprek is over transparantie over de financiën. Hij noemt het onnacceptabel dat criminele activiteiten plaatsvinden op gemeentegrond. Hij wilde in de komende vier werken proberen om „samen met de vereniging en inwoners tot een schone club te komen”.

De gemeente had OFC een ultimatum gesteld. Voor zaterdag moest de club openheid geven over het geld, anders zou het complex worden gesloten. Vanwege „de opeenstapeling van gebeurtenissen” besloot de gemeente eerder over te gaan op sluiting. Volgens burgemeester Meerhof had OFC op donderdag ook al een kort geding aangespannen tegen de sluiting. Hij ging er vanuit dat de sluiting daarmee niet kon worden voorkomen.

OFC was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.