In beeld

Dit zijn de winnende foto’s van de NRC Fotowedstrijd van december

Met haar foto van drie meisjes op de kermis wint Fien Kraanen de vakjuryprijs van december, met als thema ‘Mijn Nederland’. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De winnaar. Commentaar jury: "Het moment is goed gevangen. De personen zijn niet bezig met de fotograaf. Een kleurrijk beeld van twee werelden die elkaar ontmoeten. Er is ook verbazing over de aard van de afbeelding op deze kermisattractie voor kinderen."
Fien Kraanen
2. "Het protestbord op de voorgrond en de persoon op de achtergrond met het Hilfiger-shirt bieden een mooi contrast, waardoor de foto meerdere lagen krijgt."
Cyril Wermers
3. "Dit is echt een persfoto. Er is goed gebruik gemaakt van scherpte en onscherpte. De focus ligt niet op het voor de hand liggende onderwerp, namelijk de koning, maar op het publiek dat op zijn bezoek is afgekomen. De mensen in het publiek geven een goed beeld van het Nederland van nu. Opvallend is dat bijna iedereen via een schermpje naar de koning kijkt."
Lyuda Stinissen
4. "Op deze foto valt veel te zien, met name in de reflectie van de spiegels. We krijgen een mooi inkijkje in een ruimte die je niet vaak ziet. Het ritme van de herhaling van de rode kleur werkt goed."
Indra Simons
5 "Architectuurfoto met een goed oog voor de schaduwen die op het gebouw vallen. De fotograaf maakt mooi gebruik van het licht en doet daarmee recht aan de architectuur van het gebouw. De mensen op de voorgrond geven de kijker een goed idee van de verhoudingen."
Anton Poptie
6 "Een heel Hollands festivaltafereel, deze plaskruizen en wc-hokjes in een weiland. De lucht geeft het geheel een dramatisch effect met de donkere wolken bovenin en de lichtere wolken bij de horizon. Deze foto was nog sterker geweest in kleur."
Rieks Kamphuis
7. "Dezelfde houding van de dames valt op. De foto roept vragen op, wat zijn deze vrouwen aan het doen? De foto geeft een typerend tijdsbeeld van de leegstand in de Nederlandse winkelstraten. Jammer van het gebruik van softfocuseffect."
M. Kemme
8. "Nederland schuttingenland. De gluurbuur. Deze foto roept een fijn gevoel van nostalgie en herkenning op. De foto had ook jaren terug gemaakt kunnen zijn."
Carla Kogelman
9. "Wat een intrigerende hoeveelheid spullen heeft deze familie meegenomen naar het strand! Je hele hebben en houwen meeslepen om een dag op het strand te bivakkeren zie je veel in zuidelijke landen. Mooie details zoals de meegenomen theepot. Het intrigeert ook dat het er niet uitziet als een hele warme dag."
Marjolein Alons Pijnaker
10. "Hoewel fotografisch niet heel sterk, is deze foto wel heel grappig. De hond houdt zich niet aan de regels en staat heel eigenwijs nét naast het hondenvak."
C. van Leeuwen