In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat er hard gestreden werd in de Dakar Rally, dat de aanklachten tegen president Trump naar de Amerikaanse Senaat gingen en dat er tientallen miljoenen pelgrims naar de oevers van de Ganges en de Yamuna trokken, vierden de inwoners van het Noord-Macedonische Vevcani het nieuwe jaar.
Barre weersomstandigheden hebben in Afghanistan al aan achttien mensen het leven gekost. Sneeuwstormen en hevige buien zorgen voor slechte omstandigheden, zeker in de kampen waar Afghaanse ontheemden leven.
Foto Hedayatullah Amid / EPA
Geen nakomelingen (meer) voor deze jonge mannelijke chimpansee: hij wordt gesteriliseerd. Het Europese fokprogramma in dierentuinen richt zich op het voorbestaan van de West-Afrikaanse chimpansee (Pan troglodytes verus) en dit mannetje in Burgers’ Zoo in Arnhem is een kruising van twee soorten.
Foto Piroschka van de Wouw / EPA
Op weg naar het beloofde land. Deze Hondurezen zijn net de grens met Guatemala overgestoken. Door in karavaan te trekken hopen de migranten dat ze de vaak gevaarlijke reis overleven én een grotere kans hebben om hun eindbestemming, de Verenigde Staten, te halen.
Foto Carlos Alonzo / AFP
Aan de start, op 5 januari, in Djedda (Saoedi-Arabië) stonden nog 144 motoren, 23 quads, 83 auto's, 46 UTV's (Side by Side) en evenzoveel trucks. Vrijdag was bekend wie deze editie van de Dakar Rally op zijn naam kon schrijven: de Spanjaard Carlos Sainz, die al sinds de derde etappe aan de leiding ging bij de auto’s. De bekende race vond dit jaar voor het eerst plaats in het Midden-Oosten.
Foto Franck Fife / AFP
Vetbolletjes, pindakettingen of voederkastjes: meesjes zoals koolmezen weten ze in de winter wel te vinden, zoals hier in Moskou.
Foto Kirill Kudryavtsev / AFP
Op de plek waar de Ganges en Yamuna, de heiligste rivieren van India, samenvloeien, komen tientallen miljoenen pelgrims samen voor het festival Kumbh Mela. De gelovigen trekken naar Allahabad om een duik te nemen in het water van de rivieren, waarin volgens eeuwenoude vertellingen goden en demonen bij een mythisch gevecht onsterfelijkheidsnectar lieten vallen.
Foto Sanjay Kanoja / AFP
Ook in Pakistan zijn de winterse omstandigheden zwaar en kwamen tientallen mensen om het elven door hevige sneeuwval en lawines. De regio Kasjmir is het zwaarst getroffen, hier is de noodtoestand uitgeroepen. In de Neelamvallei kwamen 41 mensen om door een lawine.
Foto Reuters
Deze week werden de ‘articles of impeachment’ (aanklachten) tegen de Amerikaanse president Donald Trump overgedragen van het Huis van Afgevaardigden aan de Senaat. Voorstanders van het afzetten van Trump protesteerden daags na de overdracht. Volgende week beginnen de honderd senatoren met het juryproces. Waar de Democraten de meerderheid hebben in het Huis, hebben de Republikeinen die in de Senaat.
Foto Michael A. McCoy / Reuters
Weesjes zijn het: deze kangoeroe- en wallabybaby’s. Hun ouders zijn niet alleen omgekomen door de al weken aanhoudende bosbranden, maar ook door de extreme droogte of auto-ongelukken. De bosbranden hebben wel, volgens de recentste schatting, verspreid over heel Australië aan meer dan een miljard vogels, reptielen en zoogdieren het leven gekost.
Foto AAP Image / Darren England / Reuters
De aanvankelijk vreedzame protesten in Libanon verharden. Het land verkeert in een zware economische crisis, de ergste sinds eind jaren zeventig. De onrust in het land leidde al tot het aftreden van premier Saad al-Hariri, maar sindsdien is het de politiek nog niet gelukt een nieuwe regering te vormen of de daling van de economie te stuiten.
Foto Mohamed Azakir / Reuters
Rijst is veruit het belangrijkste exportproduct van Vietnam. Vorig jaar steeg de export met 4,2 procent ten opzichte van 2018, naar 6,4 miljoen ton, maar het leverde wel minder op: de omzet daalde met 8,3 procent tot 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro).
Foto Nhac Nguyen / AFP
Feest in de Iraakse stad Najaf. Met bontgekleurd vuurwerk vieren deze vrouwen in de heilige sjiitische stad het ‘festival van kleur’.
Foto Alaa al-Marjani / Reuters
Afgelopen zondag barstte op de Filippijnen de Taal uit. Duizenden mensen in de directe omgeving van de vulkaan werden geëvacueerd. Scholen gingen dicht en vluchten werden geannuleerd. De Taal spuwde as tot een hoogte van bijna twee kilometer de lucht in. De as kwam tot honderd kilometer verderop terecht.
Foto Reuters
Een ritueel bad moet de ziel zuiveren. Deze pelgrim neemt een bad op de plek waar de heilige Indiase rivieren Ganges en Yamuna samenvloeien. Eens in de paar jaar wordt hier Kumbh Mela gevierd, waar tientallen miljoenen pelgrims op af komen.
Foto Piyal Adhikary / EPA
Verkleed als duivels, demonen of andere mythische figuren, getooid met maskers, vieren de inwoners van het Noord-Macedonische dorpje Vevcani het nieuwe jaar. Het naar verluidt al veertien eeuwen oude carnaval is gewijd aan de heilige Basilius.
Foto Georgi Licovski / EPA