‘Digital readyness’

Nederland zesde van de wereld wat betreft deelname burgers aan digitale economie

Nederland scoort digitaal hoog. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Nederland scoort digitaal hoog. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nederland heeft de zesde digitale economie van de wereld. Dat meldt het Amerikaanse netwerkhardwarebedrijf Cisco op basis van eigen onderzoek waarin 141 landen zijn meegenomen. De zogeheten global digital readiness-index geeft aan in hoeverre een land een digitale economie heeft waaraan alle inwoners kunnen deelnemen. De ranglijst wordt aangevoerd door Singapore, gevolgd door Luxemburg, de Verenigde Staten, Denemarken en Zwitserland.

Nederland scoort hoog op twee onderdelen; het staat op de tweede plaats qua digitale infrastructuur en op de zesde plaats qua investeringsklimaat voor overheid en bedrijfsleven. In één categorie valt Nederland buiten de top twintig: het start-upklimaat in Nederland is goed voor een 24ste plek. Bij het samenstellen is gekeken naar meerdere onderdelen, zoals voorziening in basisbehoeften, menselijk kapitaal, technologische infrastructuur, gemak van zaken doen en de mate waarin nieuwe technologie wordt geïntroduceerd. De ranglijst is samengesteld op basis van data afkomstig van onder meer het World Economic Forum, de Wereldbank en de Verenigde Naties. In een onderzoek van Harvard Business Review uit september 2019, waarin 42 landen werden vergeleken op Ease of Doing Digital Business, eindigde Nederland op de derde plaats, na de VS en het Verenigd Koninkrijk. (ANP)